UA / RU
Підтримати ZN.ua

Оприлюднено відео аварії потяга в Іспанії і переговори машиніста

Іспанські ЗМІ опублікували відеозапис аварії потяга, в результаті якої загинули 78 людей. Ще 36 осіб перебувають у критичному стані, з них четверо - діти.

Аварія з пасажирським потягом, що зійшов з рейок неподалік від міста Сантьяго-де-Компостела в Іспанії, через що загинули 78 осіб, сталася з провини машиніста. Про це свідчать радіопереговори водія, які потрапили у розпорядження газети El Pais: машиніст повідомляв, що перевищив швидкість. Іспанські ЗМІ також публікують відеозапис аварії: їдучи з величезною швидкістю, потяг крениться, сходить із рейок і падає на бетонну загорожу, продовжуючи рухатися.

"Він (машиніст) сказав, що потяг здійснював поворот на швидкості 190 км/год; потім він назвав цифру 200, але потім, після входу в поворот, знову сказав: "Іду зі 190!", - розповіли джерела видання. Поворот, де сталася катастрофа у Галісії, дуже складний, його треба здійснювати на швидкості не вище 80 км/год, пояснюється у статті.

Розмова була записана після аварії, коли один з машиністів був замкнений у кабіні і вів переговори з диспетчером. "Сподіваюся, що ніхто не загинув, це було б на моїй совісті", - зазначив машиніст, коли ще не було відомо про кількість жертв. Машиніст також казав у розмові з диспетчером: "Ми люди, ми люди!" Як повідомили Reuters у Верховному суді Галісії, один з машиністів вже перебуває під слідством.

На багатьох європейських залізницях працює спеціальна система ERTMS, яка стежить, щоб потяг не перевищував швидкість. Але на ділянці, де сталася аварія, ця система не впроваджена.

У транспортній компанії Renfe заявили, що їхній потяг був справний. "Все, що ми знаємо, - це те, що потяг не мав ніяких несправностей, він пройшов перевірку вранці того ж дня", - заявив в ефірі радіостанції Cope представник компанії Хуліо Гомес-Помар Родрігес.

В результаті аварії загинуло не менше 78 осіб, 178 постраждалих були госпіталізовані. 36 осіб перебувають у критичному стані, з них четверо - діти, повідомляє Reuters.

Пожежники більше 10 годин витягували живих з розбитих вікон складу, а також тіла загиблих, але тепер їхні пошуки припинені. Під час рятувальної операції машини швидкої допомоги та пожежників оточили місце події, поки крани намагалися прибрати з полотна покручені шматки металу. Свідки описували місце подій як сцену з пекла.

"Першим, що я побачив, було тіло жінки. Я ніколи до цього не бачив трупи. На що я звернув увагу - після аварії стало дуже тихо. Я помітив дим і невелике загоряння", - наводить свідчення місцевого жителя The Local.

"Мої сусіди намагалися витягнути людей, які були замкнені у вагонах, - розповів очевидець. - Комусь допомогли вибратися за допомогою простої ручної пилки. Це було щось неймовірне".

Трагедія сталася близько 9 години вечора увечері 24 липня за три кілометри від вокзалу Сантьяго-де-Компостела. Весь склад перекинувся, один з вагонів був "зім'ятий у гармошку". Влада іспанського регіону Галісія оголосила семиденну жалобу у зв'язку з катастрофою швидкісного потяга Alvia. !zn

Una cámara captó el momento del accidente de tren en Santiago//www.rtve.es/swf/4.2.8/RTVEPlayerVideo.swf

Читайте також:

В Іспанії оголошено семиденну жалобу за жертвами аварії потяга

Машиніст потяга, що розбився в Іспанії, визнав свою провину: "Смерть людей на моїй совісті"

У Єгипті потяг зійшов з рейок через протестувальників на шляхах: загинуло 4 і постраждало 70 людей

У Польщі зіткнулися два пасажирські потяги