UA / RU
Підтримати ZN.ua

Опитування: Заробітчани з України залишаться на свята у Польщі

Основна причина залишитися — можливість заробити.

Соціологічне дослідження, що було проведене у грудні серед 1 350 працевлаштованих у Польщі мігрантів передусім з України фірмою EWL S.A. із Центром східноєвропейських студій Варшавського університету, показало, що переважна більшість (84,5%) працівників цьогоріч залишиться під час різдвяно-новорічних свят в Польщі.

Мова як про західне Різдво в грудні, так і про свята, що відзначаються за юліанським календарем у січні. Додому поїде менш як 9% опитаних, повідомляє українська служба Польського радіо.

Які причини такого нетипового рішення? Відомо, що для 2/3 респондентів це перші свята, проведені в Польщі.

Основна причина залишитися в Польщі — фінансова. Майже 48% хочуть скористатися можливістю працювати протягом свят за відповідно вищу зарплатню. Кожен сьомий опитаний вказав, що в Польщі його тримає обмеження у зв’язку з пандемією коронавірусу (16,5%), а також побоювання нового карантину (13,8%) чи страх за здоров’я та життя своїх близьких (8,3%).

Читайте також: МЗС радить українцям утриматися від поїздок до Британії через новий штам коронавірусу

Кожен десятий респондент зазначив, що немає вагомих причин їхати в цей період на батьківщину.

На Святвечір третина іноземних трудових мігрантів поздоровлятиме своїх рідних за допомогою телефону або інтернет-комунікаторів (30,5%). Для відпочинку використає цей час 30,1% опитаних, а працюватиме (25,9%).

"Обумовлені пандемією обмеження хвилюють поляків, але вони удвічі важчі для іноземців, які працюють з нами, оскільки мігранти знаходяться далеко від своїх сімей. Ми звертаємося до всіх роботодавців, які працевлаштовують іноземців — пам’ятайте про тих, для кого ці свята означатимуть розлуку з рідними", — каже голова компанії EWL S.A. Анджей Коркус.

Нагадаємо, щоб обмежити поширення COVID-19 в Польщі з 28 грудня по 17 січня запроваджують загальнонаціональний карантин.

"З 28 грудня по 17 січня ми вводимо національний карантин. Готелі, гірськолижні схили і торгові центри будуть закриті", - сказав міністр охорони здоров'я Польщі Адам Недзельський.

Також закриють тренажерні зали та фітнес-клуби, а ресторани можуть працювати тільки на винос або в режимі доставки.

Працювати зможуть продуктові магазини, аптеки, книжкові та газетні точки.

Крім того, в новорічну ніч вводять комендантську годину. Виходити з дому з 19:00 до 6:00 буде заборонено.

Раніше статистичне відомство Польщі опублікувало давно очікувані дані зі смертності в країні. З початком пандемії кількість смертей щомісяця збільшувалася. З початку року по 50-тий тиждень включно (9-15 грудня) додаткові смерті (у порівнянні з п'ятирічною середньої смертністю) склали 62712 осіб. Всього, за підсумками 50 тижнів року, в Польщі померли 448 923 людини, що на 17% перевищує середній рівень за останні 5 років. Подробиці у матеріалі "У Польщі зафіксували стрімкий ріст смертності".