UA / RU
Підтримати ZN.ua

Операція з припинення акцій прихильників Мурсі в Каїрі може зайняти кілька тижнів

Акції ісламістів почалися практично одразу після того, як військові усунули Мурсі від влади 3 липня. На площах з'явилися наметові містечка, польові кухні та лікарні, трибуни для виступів.

Операція по припиненню безстрокових акцій прихильників усуненого від влади екс-президента Єгипту Мухаммеда Мурсі може зайняти кілька тижнів, повідомляє в суботу арабська газета "Аш-Шарк аль-Аусат".

За інформацією видання, влада відмовилася від одноразового штурму наметових містечок ісламістів, побоюючись, що це призведе до численних жертв, які МВС оцінює в 3-5 тисяч чоловік.

Щоб уникнути людських втрат, міністерство внутрішніх справ спільно з міноборони розробило план поетапного розгону акцій протесту.

Зокрема, влада планує блокувати наметові табори "Братів-мусульман", випускати їх прихильників з площ, але вже не впускати назад. Потім їм відключать воду і електрику, заблокують постачання продуктів харчування. Тих, хто все-таки відмовиться покидати площу, поліція буде розганяти за допомогою водометів і сльозогінного газу. "Ця операція буде проходити поетапно, можливо, займе кілька тижнів або місяць, максимально відведений термін визначено в три місяці", - розповіло газеті джерело в силах безпеки Єгипту.

Органи безпеки зазначають, що і без активних дій влади все менше прихильників Мурсі залишаються на площах, багато з них не витримують некомфортних "похідних" умов табору. Крім того, в учасників акції вже не викликають особливого ентузіазму промови з трибун лідерів "Братів-мусульман", які вже кілька разів обіцяли, що Мурсі вийде на свободу до певного терміну, але так і не змогли добитися цього.

Акції ісламістів почалися практично одразу після того, як військові усунули Мурсі від влади 3 липня. На площах з'явилися наметові містечка, польові кухні та лікарні, трибуни для виступів. Ряд ЗМІ ведуть пряму трансляцію з місць проведення акцій. Після появи інформації про можливий штурм, ісламісти звели на підступах загородження з тротуарної плитки, мішків з піском, металоконструкцій. МВС повідомляє, що на площах є зброя і вибухівка. !zn

Читайте також:

До демонстрацій в Каїрі приєдналися бойовики "Аль-Каїди"

У Єгипті поліція розігнала тисячі прихильників Мурсі дробовиками і сльозогінним газом, є жертви

Іранські цензори домалювали "нескромне" сукня Мішель Обами на "Оскарі"

Піарники патріарха Кирила фотошопом стерли годинник за 30 тис. доларів