UA / RU
Підтримати ZN.ua

ООН зібрала 7,7 млрд доларів гуманітарної допомоги для Сирії

Німеччина зробила найбільший внесок у підтримку Сирії.

У вівторок Організація Об'єднаних Націй зібрала гуманітарну допомогу в розмірі 7,7 млрд. Дол. США для Сирії, де дев'ять років війни привели до переміщення мільйонів людей в результаті гуманітарної кризи, посиленої зростанням цін на продовольство і кризою коронавірусу, передає Reuters.

Незважаючи на те, що агентства ООН запросили менше 10 мільярдів доларів, оголошені внески виявилися вищими, ніж очікувалося, враховуючи економічний шок COVID-19 для багатьох урядів і брак інших звернень за допомогою, особливо в Ємені в цьому місяці.

«Ми визнаємо, що обставини дуже незвичайні, в кожній країні важкий момент знайти ресурси, необхідні для полегшення страждань сирійського народу», - заявив глава ООН з надання допомоги Марк Лоукок після віртуальної конференції донорів, проведеної 60 урядами і неофіційними організаціями.

Внески надійшли з країн, включаючи Німеччину, яка запропонувала 1,58 млрд євро (1,78 млрд доларів), що, за словами Берліна, було найбільшим пожертвуванням країни. Організація Об'єднаних Націй, яка в минулому році зібрала 7 млрд. дол. США, заявила, що в цьому році їй необхідно 3,8 млрд. дол. США для допомоги в Сирії, де 11 млн. осіб потребують допомоги і захисту, причому понад 9,3 млн. з них не мають достатнього харчування. Ще 6,04 млрд. дол. США передбачено для 6,6 млн. сирійців-біженців.

Посадові особи ООН будуть як і раніше вимагати додаткових внесків протягом року, і у них буде час, оскільки гроші будуть розділені між 2020 і 2021 роками.

За словами Всесвітньої продовольчої програми (WFP), через економічні труднощі сирійців економічний спад і блокування COVID-19 привели до зростання цін на продукти харчування більш ніж на 200 відсотків менше ніж за рік.

Читайте також: Сирія повідомила про атаку на колону американських військових

Згідно з даними Університету Джона Хопкінса, було підтверджено лише 269 випадків захворювання на коронавірус, але Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) попередила, що реальна ситуація, ймовірно, набагато гірше, і число інфекцій, ймовірно, прискориться.

За словами урядів ЄС, відновлення зруйнованих міст потребуватиме ще мільярдів доларів і не може розпочатися до тих пір, поки влада не поверне мирний перехід від правління президента Башара Асада.

«Нам, нарешті, потрібно політичне рішення конфлікту», - сказав міністр розвитку Німеччини Герд Мюллер.