UA / RU
Підтримати ZN.ua

ООН визнала крах спроб вирішити кризу у Сирії

Верховний комісар ООН з прав людини звинуватила як урядові сили, так і озброєних повстанців у грубих порушеннях міжнародних законів.

Спроби міжнародного співтовариства вирішити сирійську кризу зазнають поразки. Таку думку висловила Верховний комісар Організації об'єднаних націй з прав людини Наванетхем Піллей, виступаючи на відкритті 23-ї сесії Ради ООН з прав людини (РПЛ).

"Міжнародне співтовариство, судячи з усього, нездатне у рішучий спосіб вирішити кризу, характерними рисами якої є жахливі порушення фундаментальних прав людини", - зауважила Верховний комісар.

З посиланням на працівників свого відомства, що вивчають ситуацію із сусідніх країн, Піллей звинуватила як урядові сили, так і озброєних повстанців у грубих порушеннях міжнародних законів.

"Сирійський уряд продовжує без розбору і непропорційним чином використовувати силу в житлових кварталах, а збройні сили Сирії ведуть прицільний вогонь по школам і лікарням", - сказала Піллей. Повстанці ж, за її словами, відповідальні за "порушення прав людини в надмірному масштабі". "Збройні угруповання, за повідомленнями, використовують цивільних осіб в якості живого щита, а також змушують молодих жінок та неповнолітніх дівчаток ставати дружинами бойовиків", - навела приклади Піллей.

Торкнулася вона і ситуації в місті Ель-Кусейр на кордоні з Ліваном, що стало ареною тяжких боїв між урядом і опозицією. "Я надзвичайно стурбована останніми повідомленнями про те, що сотні цивільних осіб були вбиті або поранені, а ще тисячі заблоковані і зазнають невибіркових артилерійських обстрілів і повітряних атак з боку урядових сил", - зауважила головна правозахисниця ООН.

Вона знову закликала Раду Безпеки ООН передати сирійське досьє в Міжнародний кримінальний суд МКС. "Ці військові злочини і злочини проти людяності не можуть залишитися без покарання. Ми повинні чітко показати і уряду, і збройним опозиційним угрупованням, що для відповідальних у злочинах будуть наслідки", - підкреслила Піллей. "Світ зобов'язаний діяти, щоб покласти кінець цьому жахливому конфлікту", - зауважила вона.

23-тя сесія РПЛ триватиме до 14 червня. !zn

Читайте також:

Британія отримала докази використання хімічної зброї у Сирії

Туреччина підтримує безполітну зону над Сирією

Сирійські повстанці розікрали сотні мільйонів, виділених Заходом на "гуманітарку"

Іран скликав альтернативну конференцію "друзів Сирії"