UA / RU
Підтримати ZN.ua

ООН виступить із закликом надати допомогу Україні через знищення Каховської ГЕС, але через кілька тижнів

В організації стверджують, що хочуть максимально оцінити масштаб катастрофи.

Організація Об'єднаних Націй планує виступити із закликом щодо надання Україні додаткових коштів для боротьби з наслідками знищення Каховської ГЕС, але планує зачекати кілька тижнів, аби побачити економічні наслідки, наслідки для здоров’я та навколишнього середовища, заявив заступник генерального секретаря Мартін Гріффітс.

В інтерв’ю Associated Press він зазначив, що станом на зараз 700 000 людей мають проблеми із доступом до питної води, і додав, що руйнівні повені в Україні майже неминуче призведуть до зниження експорту зерна та підвищення цін на продукти харчування в усьому світі.

«Це вірусна проблема. Але правда полягає в тому, що це лише початок розуміння наслідків цього вчинку», - додав Гріффітс.

Він повторив, що Росія досі не надала ООН доступ до окупованих нею територій Херсонщини для допомоги постраждалим від повені, однак в ООН все ще сподіваються на зрушення у цьому питанні з мертвої точки.

Крім того, Гріффітс зауважив, що вода також понесла міни, загрожуючи дорослим і особливо дітям.

«Тож це каскад проблем, починаючи з того, щоб дозволити людям вижити сьогодні, а потім дати їм якісь перспективи на завтра», – сказав він.

Читайте також: У Херсонській області через знищення Каховської ГЕС загинуло п'ятеро людей

В ніч на 6 червня росіяни підірвали дамбу Каховської ГЕС, внаслідок чого були затоплені сотні населених пунктів нижче за течією Дніпра, частково постраждало й місто Херсон. 

Верховна Рада України ухвалила звернення до ООН, парламентів та урядів її держав-членів, міжнародних організацій та їх парламентських асамблей із закликом оголосити Росію країною-спонсором тероризму.

Катастрофа на Каховській ГЕС — не остання техногенна аварія, до якої повинна бути готовою Україна, переконаний Ігор Маскалевич. Чому, читайте в тексті «Каховка — анонсований злочин».