UA / RU
Підтримати ZN.ua

ООН призупинила гуманітарну операцію на території Сирії

Дата поновлення місії ООН не повідомляється.

Офіційний представник спецпосланця генерального секретаря ООН по Сирії Стаффана де Мистуриы Джессі Чейхайн повідомила, що міжнародна організація призупинила гуманітарну операцію в Сирії. Нагадаємо, військовий конфлікт у цій державі увійшов у нову фазу після початку Росією повітряної кампанії.

"Це сталося через загальну політичну ситуацію на місцевості. Ми не можемо діяти в такій обстановці", - сказала Чейхайн.

Повідомляється, що гуманітарна операція, включаючи евакуацію поранених, планувалася в місті Забадані, який оточений військами Асада, і в шиїтських селах в північно-західній провінції Ідліб, які осаджені загонами, що воюють з Асадом.

"ООН закликає всі зацікавлені сторони виконати свої зобов'язання по захисту цивільного населення і досягти необхідного розуміння, щоб виконати ці угоди", - зазначили в офісі де Мистуры.

Читайте також: Обама вважає, що суніти Сирії стали бачити в Росії ворога

Раніше західні ЗМІ з посиланням на дані США повідомили, що літаки завдали авіаудари в районі міста Хомс, що знаходиться під контролем сирійської опозиції, а не "ІД". Тим самим, стверджують ЗМІ, Путін допомагає Асаду боротися з опозицією, а не виконує свою обіцянку боротися з ісламістами.

Також з власних джерел Reuters дізнався, що Іран та Ліван при підтримці авіаударів Росії мають намір захопити у сирійській опозиції раніше відбиті у Асада території, а не боротися з "ІД".

Як відомо, з моменту початку війни в Сирії в 2011 році, Росія і Іран наполегливо підтримують режиму Башара Асада, в той час як Туреччина, США, країни ЄС та інші країни Заходу засуджують Асада і вимагають його відставки. Більше того, паралельно з конфліктом між сирійською опозицією і Асадом в Сирії йде війна з терористами ІДІЛ, однак щодо спільної боротьби з ісламістами сторони досі не можуть домовитися. У той же час, у вересні ряд західних країн, включаючи Німеччину і Британію і навіть США, також пом'якшили риторику і вже не виключають можливості домовлятися з Асадом.Наприклад, глава Держдепу Джон Керрі заявляв про зміну позиції США по Башару Асаду. Меркель також заявляла про необхідність залучити до переговорів Асада і відзначала, що без Росії війну в Сирії не закінчити.