UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Обстріл» есмінця в Чорному морі: в МЗС РФ викликають посла Британії, Британія вважає неточним трактування Москви

А журналіст на борту британського есмінця розповів деталі провокації росіян

Британський есмінець Defender здійснював мирний прохід через територіальні води України відповідно до міжнародного права, опис подій російською стороною - неточний. Така позиція посольства Великобританії в Росії, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

"По есмінцю Defender не було зроблено ніяких пострілів. Корабель Королівських військово-морських сил здійснював мирний прохід через територіальні води України відповідно до міжнародного права. Опис цих подій російською стороною є неточним", - йдеться в повідомленні британського посольства в Москві.

У свою чергу російська сторона продовжує наполягати на тому, що корабель порушив кордони захопленого РФ півострова. Міністерство оборони Росії заявило, що розцінює дії есмінця як грубе порушення конвенції ООН і закликало британську сторону провести ретельне розслідування дій екіпажу Defender.

Аташе з питань оборони при посольстві Великобританії в Москві був викликаний в середу в головне управління міжнародного військового співробітництва Міноборони Росії.

Також із заявою виступила і прес-секретар Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова.

«Ми кваліфікуємо це як грубу британську провокацію, яка йде врозріз з міжнародним правом і російським законодавством. Також хочу повідомити, що в Міністерство закордонних справ нашої країни буде викликаний британський посол », - сказала Захарова 23 червня.

Крім того, на борту есмінця присутній журналіст ВВС Джонатан Біл, який описав свою версію подій.

Російські окупанти намагалися змусити британський есмінець HMS Defender змінити курс, коли він проходив біля берегів окупованого Криму, задіявши два катери берегової охорони і близько 20 літаків.

За його словами, коли корабель наближався до краю Криму, екіпаж вже знаходився на бойових постах, системи озброєння на борту есмінця Королівського флоту вже були завантажені.

HMS Defender збирався проплисти в межах 12 миль (19 км) територіальних вод українського Криму. Капітан наполягав, що йому потрібен був тільки безпечний прохід по міжнародно визнаному судноплавному шляху, розповів журналіст.

Він зазначив, що два російських катери берегової охорони, що переслідували корабель Королівського флоту, намагалися змусити його змінити курс. У якийсь момент одне з російських судів наблизилося на відстань близько 100 м.

По радіо звучали все більш ворожі попередження, в тому числі таке: "Якщо ви не зміните курс, я буду стріляти", розповів кореспондент. Він каже, що були чутні постріли на відстані, але вони були поза досяжністю.

Капітан Вінсент Оуен сказав, що корабель виявив поблизу понад 20 військових літаків.

Раніше представник Даунінг-стріт сказав, що HMS Defender вибрав самий прямий і міжнародно визнаний маршрут між Україною та Грузією.

Читайте також: Британія відновить військово-морські сили України - Rzeczpospolita

Нагадаємо, 23 червня ЗМІ з посиланням на Міноборони РФ повідомили про те, що російські військові в окупованому Криму «відкрили попереджувальний вогонь» в напрямку британського есмінця Defender.

За версією РФ, о 12:06 і 12:08 прикордонний сторожовий корабель здійснив постріли, а о 12:19 літак Су-24М скинув за курсом есмінця чотири осколково-фугасних авіаційних бомби ОФАБ-250.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав такі дії підтвердженням агресивної і провокаційної політики РФ в Чорному і Азовському морях. «Саме тому я підкреслюю, що необхідно якісно нова взаємодія НАТО з Україною в Чорному морі», - додав він.