UA / RU
Підтримати ZN.ua

Оборонна промисловість США слабшає, але Японія може допомогти — WSJ

Скорочення оборонних підрядників США ставить під загрозу національну безпеку.    

З 1990-х років кількість головних оборонних підрядників в США скоротилася з 51 до п'яти. У період з 2018 по 2023 рік сектор втратив приблизно 17 тисяч компаній, а кількість державних військово-морських суднобудівних заводів впала з піку часів Другої світової війни — 11 — до чотирьох сьогодні.

Певний ступінь раціоналізації мав сенс після холодної війни. Проте сьогоднішня ситуація з безпекою вимагає фундаментального переосмислення. Протягом перших двох місяців російського вторгнення в Україну США поставили Києву близько третини американських запасів протиповітряних ракет Stinger і протитанкових ракет Javelin. Відтоді Вашингтон намагається задовольнити попит на ці та інші види озброєнь і виконати свої зобов'язання перед союзниками, повідомляє Рам Емануель, посол США в Японії.

Розробка планів з відновлення спроможності США має першорядне значення. Глобальна стратегія безпеки Америки вимагає бути готовими перемогти одного ворога, стримуючи іншого.

Читайте також: У США не вистачає потужностей для виробництва тієї кількості зброї, яка необхідна Україні — NYT

Оборонні компанії не вкладаються у виробничі графіки і бюджети, що перешкоджає здатності США стримувати й захищатися. Японія готова подвоїти виробництво зенітно-ракетного комплексу Patriot PAC-3, але проблеми з постачанням і бюрократична тяганина загрожують затримати проєкт на п'ять років.

Переглянувши свою політику щодо експорту озброєнь і взявши на себе зобов'язання подвоїти витрати на оборону до 2% від ВВП, Японія бере на себе більшу відповідальність у своєму альянсі зі США.  Завдяки своїм переважаючим виробничим потужностям, ця країна має потенціал для перезавантаження промисловості США і підвищення її готовності. Японські оборонні компанії мають заслужену репутацію виробників якісної продукції вчасно і в рамках бюджету.

Президент Байден і прем'єр-міністр Фуміо Кісіда розуміють нагальність прийняття нового підходу. У квітні вони відкрили Форум з питань оборонно-промислового співробітництва, закупівель і підтримки — серію зустрічей в Токіо цього тижня, присвячену поліпшенню співпраці двох країн у сфері оборони.

Той факт, що цей форум відбувається менш ніж через два місяці після його оголошення, свідчить про те, наскільки серйозним є завдання. Спільне виробництво сучасних ракет, технічне обслуговування літаків і судноремонт — це лише деякі з питань порядку денного зустрічей.

Читайте також: Пентагон відкриває завод із виробництва боєприпасів для забезпечення поставок зброї в Україну — NYT

Остання тема, про кораблі, буде особливо важливою. Очікується, що військово-морський флот Китаю, який спирається на найбільшу у світі суднобудівну промисловість, зросте з більш ніж 370 до 435 кораблів до 2030 року. Японія має хороші можливості для того, щоб служити оплотом. Її суднобудівні заводи можуть допомогти США подолати відставання в технічному обслуговуванні.

"Хоча форум у Токіо не може вирішити всіх наших проблем в оборонній промисловості, він може слугувати планом того, як використати індустріальні переваги союзників. Відновлення готовності Америки до війни й миру вимагатиме рішучості, адаптивності й комплексних реформ", — зазначає посол США в Японії.

Раніше ми повідомляли, що війна в Україні спонукає Пентагон до військових реформ. Динамічні бойові дії в Україні забезпечили необхідний поштовх системі, яка довгий час була надто повільною для змін, мова йде про впровадження дешевих та ефективних безпілотників.