UA / RU
Підтримати ZN.ua

Об’єднання неможливе: КНДР хоче вписати в конституцію Південну Корею як «найбільшого ворога»

Напередодні Кім погрожував знищити Південну Корею.

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин закликав внести зміни до конституції, щоб визначити Південну Корею як «ворожу державу №1», поклавши край прагненню режиму до об'єднання Корейського півострова.

У своїй промові у Верховному народному зібранні – парламенті КНДР – Кім заявив, що більше не вірить у можливість об'єднання, і звинуватив Південь у спробах приховано сприяти зміні режиму і просуванню об'єднання. Це ще одна ознака швидкого погіршення відносин між двома Кореями, які закінчили війну 1950-53 років перемир'ям, а не мирним договором, пише The Guardian.

Читайте також: КНДР не має наміру уникати війни: Кім Чен Ин пригрозив Південній Кореї

Державне інформаційне агентство KCNA повідомило у вівторок, що Північна Корея закриє три агентства, які контролюють об'єднання і міжкорейський туризм: Комітет з мирного возз'єднання, Національне бюро економічного співробітництва та Управління міжнародного туризму на горі Кумган.

«Дві найбільш ворожі держави, які знаходяться у стані війни, зараз перебувають у гострій конфронтації на Корейському півострові. Возз'єднання Кореї ніколи не може бути досягнуто з Республікою Корея», – йдеться у рішенні, прийнятому асамблеєю.

Коментарі Кіма викликали негайне засудження з боку президента Південної Кореї Юн Сок Йола, який звинуватив Пхеньян в «антинаціональності», коли той назвав Південь ворожою країною.

Юн також засудив нещодавній ракетний запуск Північної Кореї і навчання з бойовою стрільбою поблизу напруженого морського кордону між країнами, попередивши, що провокації викличуть відплату в «помноженому масштабі».

Читайте також: КНДР випустила близько 200 артилерійських снарядів біля свого західного узбережжя — військові Сеула 

Промова Кіма знаменує собою відхід від десятиліть офіційної політики, яка розглядала примирення і об'єднання як кінцеву мету, незважаючи на часте зростання напруженості на півострові.

Деякі аналітики вважають, що, класифікуючи Південь як свого найбільшого супротивника, Північ може намагатися виправдати застосування ядерної зброї у будь-якій майбутній війні.

Раніше Кім заявив, що «КНДР без вагань знищить Південну Корею» і завдасть «немислимої» поразки її найбільшому союзнику, США, чий військовий контингент в країні налічує майже 30 000 військовослужбовців.

Читайте також: Кім Чен Ин пригрозив ядерним ударом у разі “провокацій з боку ворога”

Нагадаємо, Кім також наказав своїм військовим, виробникам боєприпасів та сектору ядерної зброї прискорити підготовку до війни, щоб протистояти тому, що він назвав безпрецедентними конфронтаційними кроками з боку США.

Протягом 2023 року Північна Корея, зокрема закріпила ядерну політику у своїй конституції, запустила супутник-шпигун і провела випробування нової міжконтинентальної балістичної ракети.