UA / RU
Підтримати ZN.ua

Обама закликав республіканців прийняти бюджет і "зупинити цей фарс"

Дефолт, що може статися, якщо конгрес США не підвищить ліміт держборгу, може призвести до найсерйознішого економічного спаду з часів Великої депресії.

Президент Сполучених Штатів Америки Барак Обама закликав нижню палату конгресу прийняти бюджет на 2014 рік, відсутність якого обернулася фінансовою кризою для 800 тисяч держслужбовців.

"Проголосуйте. Зупиніть цей фарс. Припиніть фінансовий шатдаун зараз", - сказав Обама в суботньому телерадіозверненні.

"У палаті представників достатньо голосів як з боку республіканців, так і з боку демократів, щоб негайно прийняти бюджет", - сказав Обама.

Тим не менш, він підкреслив, що не буде йти на поступки в обмін на поновлення роботи уряду або підвищення ліміту держборгу.

Через відсутність компромісу щодо прийняття бюджету на 2014 фінансовий рік з 1 жовтня частина федеральних установ США не функціонує. Республіканці висувають в якості умови для прийняття бюджету скасування або затримку реалізації реформи охорони здоров'я, яка вважається однією з основних ініціатив нинішнього президента США. Барак Обама і його демократична партія заявляють, що закон про реформу був прийнятий три роки тому і його дія не може бути предметом обговорення.

Якщо конгрес не зможе підвищити стелю державного боргу до 17 жовтня, на США чекає дефолт і припинення виплат за урядовими зобов'язаннями.

Мінфін США заявив, що дефолт, що може статися, якщо конгрес не підвищить ліміт держборгу, може призвести до найсерйознішого економічного спаду з часів Великої депресії. "У разі якщо відсутність компромісу зі стелею держборгу призведе до дефолту, це може мати катастрофічний ефект не тільки для фінансових ринків, але і для створення робочих місць, споживчої активності та економічного зростання - багато аналітиків вважають, що це може перевершити негативний ефект кризи 2008 року, коли рецесія була найважчою з часів Великої депресії", - йдеться в доповіді Мінфіну.

Нагадаємо, що в палаті представників конгресу США республіканці мають більшість. У однопартійців президента Барака Обами, демократів, більшість у верхній палаті конгресу - сенаті. !zn

Читайте також:

Республіканці продовжать жорстку лінію у суперечці з Обамою

Дипмісії США будуть працювати, незважаючи на відсутність бюджету

Глава МВФ Лагард заявила про загрозу кризи в США для всієї світової економіки

Через відсутність бюджету в США закрилися для відвідування десятки Національних парків і Статуя Свободи