UA / RU
Підтримати ZN.ua

Обама заборонив Росії будувати станції ГЛОНАСС у США

Підписаний оборонний бюджет США фактично забороняє будівництво російських станцій коригування ГЛОНАСС на американській землі.

Президент США Барак Обама підписав закон, що серйозно ускладнює будівництво станцій коригування сигналу ГЛОНАСС на території США, повідомляє газета New York Times.

"Відповідно до нового закону, будівництво цих станцій на території США можливе лише в тому випадку, якщо міністр оборони і директор національної розвідки запевнять конгрес у тому, що ці об'єкти не будуть використовувати для розвідувальної діяльності проти США не підвищать ефективність російських озброєнь, не послаблять позиції американської системи GPS на комерційному ринку і будуть передавати тільки відкриті, незашифровані дані", - пише газета.

Як заявив конгресмен від Республіканської партії, що говорив з виданням на умовах анонімності, мета прийняття даного положення полягала в тому, щоб зробити розміщення станцій ГЛОНАСС у США "якщо не неможливим, то близьким до цього".

Положення про станції ГЛОНАСС міститься у підписаному Обамою законі про оборонні витрати США на 2014 рік.

У листопаді New York Times повідомила, що американські спецслужби і міністерство оборони заперечують проти планів держдепартаменту видати Роскосмосу дозвіл на будівництво на території США кількох станцій системи диференціальної корекції і моніторингу ГЛОНАСС.

У свою чергу, 25 листопада віце-прем'єр уряду Росії Дмитро Рогозін доручив до 31 січня провести інвентаризацію інфраструктури системи ГЛОНАСС, а також надати йому аналогічні дані щодо закордонних навігаційних систем.

Рогозін запросив інформацію про те, де на території Росії розташовуються станції коригування сигналів зарубіжних навігаційних систем, хто ними володіє і хто обслуговує. !zn

Читайте також:

Євросоюз буде надавати спецслужбам США доступ до даних банківських клієнтів і авіапасажирів

Розвідка і армія США побачили у російській системі ГЛОНАСС загрозу нацбезпеці

Хакери повідомили про "викрадення яхти за допомогою GPS"