UA / RU
Підтримати ZN.ua

Обама видав директиву про допустиму електронну розвідку

Вказані шість загроз, боротьба з якими допускає збирання електронної розвідки: шпигунство іноземних держав проти США, тероризм, зброя масового ураження, кіберзагрози, військові загрози армії США і союзників, міжнародні кримінальні загрози, включаючи незаконну фінансову діяльність і відхід від санкцій.

США не стануть використовувати електронну розвідку для боротьби з інакомисленням, тільки проти шпигунства, тероризму, військових і кіберзагроз, а також проти транснаціональної організованої злочинності, йдеться в директиві президента країни Барака Обами.

"Електронні розвіддані, зібрані у великому обсязі, ні в якому разі не можуть використовуватися для придушення або обмеження критики або незгоди, для шкоди особам за ознакою національності, раси, статі, сексуальної орієнтації, релігії, для конкурентних переваг для компаній та бізнесу США в комерційному відношенні", - йдеться в директиві.

Вказані шість загроз, боротьба з якими допускає збирання електронної розвідки: шпигунство іноземних держав проти США, тероризм, зброя масового ураження, кіберзагрози, військові загрози армії США і союзників, міжнародні кримінальні загрози, включаючи незаконну фінансову діяльність і відхід від санкцій.

Використання електронної розвідки в інших цілях не дозволяється, уточнює директива.

За заявою Обами, збір розвідданих необхідний, щоб захистити національну безпеку та інтереси США, а також громадян країни. "

У той же час, дії по електронній розвідці і можливість, що ці дії можуть бути розкриті без дозволу, ведуть до численним ризикам", - уточнюється в директиві Обами.

"Ці ризики включають наші відносини з іншими країнами, наші комерційні, економічні та фінансові інтереси... довіру до нашої прихильності по створенню відкритого, децентралізованого та безпечного глобального інтернету і захист джерел і методів розвідки", - йдеться в документі.

"Ми повинні продовжувати домагатися, щоб наша електронна розвідка брала під увагу наші союзи та інші партнерські відносини, лідируючу роль, яку США грають у захисті демократичних принципів і універсальних прав людини і зростаючу глобалізацію торгівлі", - сказав Обама.

"Збір іноземної приватної комерційної інформації по торгових секретів дозволяється, тільки щоб захистити національну безпеку США і їх партнерів і союзників", - сказано в документі.

"Збір подібної інформації, щоб досягти конкурентних переваг компаній і бізнес-сектору США не є дозволеною метою розвідки і контррозвідки", - йдеться в директиві.

Американське разведсообщество протягом року надасть президенту США пропозиції щодо переходу з масового на цільовий збір даних.

"Держсекретар США визначить високопоставленого чиновника в держдепі, щоб координувати зусилля міністерств і агентств, пов'язані з питаннями збору міжнародної інформації. Цей чиновник буде контактною особою для іноземних властей, у яких виникнуть питання з приводу електронної розвідки, здійснюваної американською стороною", - говориться в документі.

Раніше Обама обговорив з прем'єр-міністром Великобританії Девідом Кемероном готуються зміни в роботі американських спецслужб.

Нагадаємо, на початку червня екс-співробітник ЦРУ США Едвард Сноуден повідомив ЗМІ, що найбільші американські інтернет-компанії надали ЦРУ і АНБ доступ до своїх серверів, що дозволило спецслужбам отримувати будь-яку інформацію про користувачів по всьому світу.

Крім пересічних громадян, "під ковпаком" опинилися глави 35 держав. Європа зажадала від США пояснень з даного питання.

Результатом викриттів Сноудена стала розроблена Бразилією і Німеччиною резолюція ООН для протидії електронного шпигунства. !zn

Читайте також:

Барак Обама не користується iPhone з міркувань безпеки

Американські спецслужби стежать за переміщенням мобільних телефонів по всьому світу

The Guardian опублікував всього 1% секретних матеріалів Сноудена

ЗМІ повідомили про прослуховування Росією телефону Меркель