UA / RU
Підтримати ZN.ua

Обама та Кемерон виступили за збереження членства Великобританії в Євросоюзі

Президент США впевнений, сили, які об'єднують держави ЄС, сильніше тих, що їх роз'єднують.

Президент США Барак Обама і британський прем'єр-міністр Девід Кемерон висловилися за те, щоб Великобританія залишалася членом Євросоюзу. Під час прес-конференції за підсумками зустрічі лідерів двох держав, яка пройшла в Лондоні в п'ятницю, 22 квітня, Кемерон зазначив, що членство в ЄС підкреслює і зміцнює сильні сторони Великобританії.

У свою чергу Обама висловив переконання, що перебування в Євросоюзі дає Великобританії тільки переваги - як в економічному відношенні, так і в сфері безпеки. За його словами, найкращим варіантом для Лондона є сприяння "керівництву сильної Європою", підкресливши, що "зв'язок США з Великобританією робить світ безпечнішим".

Також Обама виключив, що у разі відмови Лондона від членства в ЄС двосторонню торговельну угоду США-Великобританія може бути укладена найближчим часом. Вашингтон зацікавлений у тому, щоб отримати доступ до загальноєвропейського ринку.

Кемерон у свою чергу заявив, що Великобританія як член ЄС зможе в майбутньому отримати більшу вигоду з угоди про трансатлантичне торгове партнерство, про яке ведуть переговори Вашингтон і Брюссель.

Говорячи про ЄС, Обама зазначив, що європейські країни опинилися "під тиском" через ряд проблем, пов'язаних, зокрема, з біженцями та валютою євро. Президент США висловив упевненість, що ЄС впорається з викликами, оскільки, за його словами, сили, які об'єднують його членів, сильніше тих, що їх роз'єднують.

Згідно з опитуванням дослідного інституту Betfair, число жителів Великобританії, які виступають проти членства їхньої країни в ЄС, скоротилася за останні п'ять днів з 37% до 32%.

Читайте також: Обама буде переконувати Великобританію не виходити з Євросоюзу

Раніше прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон назвав вихід Великобританії з Євросоюзу"актом економічного і політичного самоушкодження", який завдасть серйозної шкоди британським авіакомпаніям, виробникам автомобілів і фінансовим компаніям.

Британія вже визначилася з датою референдуму – він відбудеться 23 червня. Раніше Лондон і Брюссель досягли угоди, яка повинна запобігти виходу Великобританії зі складу ЄС. Президент Ради ЄС Дональд Туск і британський прем'єр Девід Кемерон відзначили, що ці домовленості відповідають інтересам усіх сторін. Вони, зокрема, містять додаткові точкові винятки, незважаючи на те, що Великобританія й зараз має "особливий статус" в ЄС.

Детальніше про інтереси Лондона, Брюсселя та Вашингтона в ситуації, настроях британського суспільства і переговорах про умови збереження Великобританією членства в ЄС читайте на ZN.UA статті Чи залишить Британія Євросоюз?