UA / RU
Підтримати ZN.ua

Обама сподівається, що США та ЄС підпишуть договір про вільну торгівлю до кінця 2016 року

Вашингтон і Брюссель ведуть переговори про ЗВТ з 2013 року.

Президент США Барак Обама заявив, що Сполучені Штати і Євросоюз повинні рухатися до висновку історичного угоди про вільну торгівлю – Трансатлантичного торговельно-інвестиційного партнерства (ТТІП) – незважаючи на численні заперечення.

США "безперечно" виграють від вільної торгівлі, як і інші країни, заявив Обама на спільній прес-конференції з канцлером ФРН Ангелою Меркель в Ганновері.

Обама зазначив, що США і Німеччина входять в число найбільших торгових партнерів один до одного.

За його словами, деякі люди виступають проти угоди з-за того, що вони "були вибиті з колії в результаті глобалізації", але більшість людей "в цілому визнають, що це хороша ідея". Президент США припустив, що угода буде досягнута ще до того, як він покине Білий дім у січні 2017 року, хоча ратифікація пакту займе більше часу.

Також Обама підкреслив, що США "зроблять все можливе", щоб угоду було досягнуто до кінця року.

Читайте також: Обама та Кемерон виступили за збереження членства Великобританії в Євросоюзі

Переговори про укладення угоди ведуться з 2013 року, і прихильники пакту сподіваються, що вони прискоряться після того як аналогічну угоду уклали США, Японія та інші країни Тихоокеанського регіону.

Уряд Німеччини виступає в підтримку ТТІП, відзначаючи, що воно стимулює зростання світової економіки і дасть малому і середньому бізнесу більше можливостей для конкуренції на світовому ринку при одночасному зниженні бюрократії.

Противники угоди вважають, що переговори про його укладення ведуться непрозоро і так, щоб не привертати уваги громадськості. Опоненти побоюються, що угода призведе до посилення влади великих багатонаціональних компаній на шкоду споживачам та працівникам.

За словами офіційних осіб, угода між США і ЄС дозволить збільшити обсяг економік по обидві сторони Атлантичного океану на 100 млрд на рік.

У 2015 році Меркель висловила надію на те, що ЄС вдасться укласти угоду про ЗВТ зі США у період президентства Барака Обами, тому що за нової влади в США може виникнути затяжний перерву в переговорному процесі