UA / RU
Підтримати ZN.ua

Обама обговорив із Путіним виведення військ із Сирії та нагадав про Україну

Американський президент нагадав про важливість виконання Мінських домовленостей і підтримки перемир'я в Сирії.

У понеділок, 14 березня, президент США Барак Обама провів телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним після того, як він несподівано заявив про рішення вивести російські війська з Сирії, повідомляє прес-служба Білого дому.

Під час розмови американський президент нагадав Путіну про важливість виконання Мінських домовленостей і підтримання режиму тиші у Сирії.

"Лідери країн обговорили заява президента Путіна про часткове виведення російських військ з Сирії, а також подальші кроки, необхідні для повного припинення бойових дій з метою прогресу мирних переговорів", – йдеться в повідомленні.

Обама позитивно оцінив зниження рівня насильства в Сирії, підкресливши, що наступальні дії військ режиму Башара Асада підривають як процес припинення вогню, так процес політичного врегулювання.

Говорячи про ситуацію в Донбасі, президент США підкреслив, що російсько-сепаратистські сили повинні дотримуватися режиму припинення вогню, а також забезпечити безперешкодний доступ спостерігачів ОБСЄ до всієї окупованої території аж до російсько-українського кордону.

Прес-служба російського президента, в свою чергу, повідомила, що Путін акцентував увагу на необхідності виконання Києвом своєї частини зобов'язань за Мінськими угодами.

Читайте також: Режим Асада відмовляється обговорювати перехідний період у Сирії

Нагадаємо, в понеділок президент РФ Володимир Путін розпорядився почати виведення російських військ з Сирії з 15 березня. За його словами, армія виконала поставлені перед нею завдання.

При цьому в Сирії залишаться дві російські бази в Тартусі й на аеродромі Хмеймім.

Російські війська почали операцію в Сирії 20 вересня 2015 року. Спочатку мова йшла виключно про повітряну операцію проти бойовиків "Ісламської держави", проте в ході боїв російські літаки бомбили переважно території, які займала сирійська опозиція.

За даними спостерігачів з Syrian Observatory for Human Rights, під час російських бомбардувань загинули близько 1700 мирних жителів.

26 лютого Рада Безпеки ООН одноголосно підтримав резолюцію про перемир'я в Сирії. Пізніше стало відомо, що перемир'я в Сирії ознаменувався вибухом, є загиблі. Інцидент стався на кордоні з Туреччиною.

РФ і США запропонували сторонам конфлікту в Сирії припинити бойові дії з 27 лютого. Сирійська опозиція повідомила, що приймає угоду про перемир'я, але за умови дотримання низки гуманітарних вимог. Президент Асад, у свою чергу, призначив парламентські вибори в Сирії на 13 квітня.