UA / RU
Підтримати ZN.ua

Обама натякнув Путіну на старість

Майже дві години Обама і Путін обговорювали всі питання, що накопичилися - по Сирії та Ірану до відходу від "ментальності " холодної війни", а на завершення обмінялися думками з приводу фізичної форми один одного.

Президент США Барак Обама і президент Росії Володимир Путін під час особистої зустрічі в рамках саміту G8 в Лох-Ерне в Північній Ірландії обговорили вікові обмеження перебування у влади, повідомляє "Інтерфакс".

Обама поділився з Путіним відчуттями від перебування на вищій державній посаді вже другий термін поспіль. Обама заявив, що Путін "все краще і краще процвітає в області дзюдо", а сам він "стає все слабкішим і слабкішим" в області баскетболу. "Ми обидва погодилися з тим, що з віком все важче справлятися з навантаженням", - зазначив Обама, який молодше Путіна на дев'ять років.

У цілому ж, як повідомляє РІА Новини, Обама і Путін в ході переговорів виявили загальну зацікавленість у використанні лінії прямого зв'язку для обміну терміновими повідомленнями у сфері кібербезпеки, проведення двостороннього саміту в Москві 3-4 вересня, активізації мирних переговорів з врегулювання в Сирії і в інших питаннях.

"Ми провели ґрунтовні переговори практично з усіх питань", - повідомив президент Росії після закінчення бесіди, яка, як уточнює ІТАР-ТАРС, тривала майже вдвічі більше запланованого - 1 годину 45 хвилин.

Москва і Вашингтон вирішили запустити нові механізми економічного співробітництва, включаючи контакти на рівні прем'єр-міністра Росії і віце-президента США. Вступ Росії до СОТ і скасування поправки Джексона-Веніка збільшують можливості для розвитку торгівлі та інвестицій між нашими країнами, сказав Обама.

Можна відійти від "ментальності " холодної війни" і почати нову співпрацю на благо безпеки не тільки Росії і США, але і всього світу, переконаний американський лідер.

Глави держав обговорили ситуацію в Сирії, Ірані, КНДР. "Ми домовилися підштовхнути сторони сирійського конфлікту сісти за стіл переговорів на міжнародній конференції в Женеві, - розповів Путін. - У чомусь наші позиції ще не збігаються, але ми об'єднані прагненням запобігти насильству, вирішувати проблему мирними засобами".

Президенти не обійшли увагою і вибори в Ірані, додає "Російська газета". Їх результати будуть сприяти вирішенню ядерної проблеми, відзначили і Путін, і Обама. "Ми говорили про те, що у нас спільні інтереси щодо боротьби з тероризмом, і ми будемо продовжувати зміцнювати нашу взаємодію в цій сфері, включаючи співпрацю при підготовці до Олімпійських ігор у Сочі", - заявив Обама, подякувавши за допомогу у зв'язку з терактом у Бостоні.

Президенти ухвалили три заяви, вирішили створити протягом місяця робочу групу з питань загроз у сфері кібербезпеки і встановити лінію прямого зв'язку з цим питань, а також зміцнювати контртерористичне співробітництво, обмінюючись інформацією по лінії спецслужб. !zn

Читайте також:

У Росії впевнені, що "список Магнітського" ховає ідеї "перезавантаження" відносин з США

Розвідка США очікує загроз у космосі з боку Росії і Китаю

Медведєв спростував можливість нової "холодної війни" між Росією і США

США запропонують Росії спільно відмовитися від половини ядерної зброї