UA / RU
Підтримати ZN.ua

Обама хоче залишити собі поле для маневру при введенні санкцій США проти Росії

Питання про введення санкцій щодо Росії може викликати новий конфлікт між адміністрацією президента Барака Обами і конгресом США. Конгресмени хочуть ввести санкції швидше, Білий дім хоче зафіксувати можливість "своєчасно" скасувати найбільш жорсткі з санкцій щодо РФ.

Обама хоче мати можливість "своєчасно" скасувати найбільш жорсткі з санкцій щодо РФ

Конгрес США наполягає на негайних жорстких заходах у рамках санкцій щодо Росії: розширення "списку Магнітського" і прийняття законів, що обмежують експорт енергоносіїв з РФ. Проте у Білому домі хочуть вводити санкції тільки за особистим розпорядженням президента - це дозволить Обамі відмовитися від найбільш жорстких заходів у разі деескалації української кризи.

Законопроект про введення санкцій щодо РФ може бути винесено на обговорення обох палат конгресу вже у четвер. На початку тижня Білий дім закликав законодавців у терміновому порядку схвалити надання Києву кредитних гарантій на $ 1 млрд.

Документ буде доповнено переліком дозволених санкцій. У списку можливих заходів - заборона на в'їзд і арешт майна та банківських вкладів російських чиновників у США, заморожування активів найбільших держкомпаній. Окрім того, закон зобов'яже адміністрацію "розробити механізм, що обмежує експортні постачання енергоносіїв з РФ, пише "Коммерсантъ-Україна".

Читайте: Росія придумала "відповідь" на можливі санкції Заходу: буде конфісковувати активи компаній ЄС і США

Втім, законодавці не впевнені, що найбільш жорсткі заходи буде підтримано адміністрацією. В останні дні голова комітету конгресу з міжнародних справ Ед Ройс і його сенатський колега Роберт Менендес провели кілька зустрічей з міністром фінансів Джейкобом Лью, що входить у команду Білого дому з розробки санкцій. Подробиці переговорів не розголошують, але, за даними видання, представники адміністрації попросили конгресменів не формувати обговорення законопроекту. "Члени обох палат зазвичай охоче підтримують найболючіші санкції, які по-справжньому здатні підірвати економіку країни,- визнав Ед Ройс в ефірі CNN.- Але адміністрація майже завжди віддає перевагу більш м'яким варіантам".

Як стверджує джерело, близьке до Держдепу США, Білий дім продовжує переговори про спільне введення санкцій щодо РФ з європейськими партнерами, одночасно намагаючись переконати конгресменів не поспішати з голосуванням, вже призначеним на 11 березня.

"Німеччина та Великобританія готові виступити проти політики Росії, але вже дали зрозуміти, що надмірно жорсткі санкції завдадуть шкоди їхній власній економіці. Так що головне питання в тому, які втрати країни ЄС вважатимуть для себе прийнятними",- пояснив співрозмовник.

Окрім того, в Обами все ще сподіваються переконати російську владу розпочати переговори з Києвом і вважають, що загроза санкцій може стати дієвим засобом для нарощування тиску на Москву.

Ініціатива ж конгресу може позбавити адміністрацію можливості для дипломатичного маневру. У законопроекті, винесеному на обговорення, має бути детально перераховані всі види санкцій, і цей список вже не підлягає перегляду. Тому Білий дім пропонує запроваджувати заходи проти РФ особистим розпорядженням президента США.

За словами американського дипломатичного джерела, цей крок дозволить "своєчасно" скасувати найбільш жорсткі з санкцій або "взагалі переглянути весь пакет заходів" - якщо "керівництво РФ відмовиться від військової конфронтації з новим урядом України і виведе війська з території Криму". У Білому домі не виключають, що санкції в майбутньому доведеться "коригувати" і під тиском європейських партнерів. !zn