UA / RU
Підтримати ZN.ua

ОАЕ вперше запустили на Марс космічний зонд

Перша марсіанська місія Hope Mars Mission.

Японська ракета-носій H-IIA з космічним зондом ОАЕ «Аль-Амаль» («Надія») відправилася на Марс з космодрому на острові Танегасіма в Японії. Трансляція запуску ракети велася в Twitter.

Запуск відбувся у запланований час — 20 липня о 01:58 по часу ОАЕ (00.58 по Києву).

Як повідомляє Associated Press, відправка зонда «Аль-Амаль» повинна була відбутися 15 липня, проте була відкладена із-за несприятливих погодних умов. Зокрема, в Японії більше тижня йшли зливові дощі, в результаті чого на південний захід країни обрушилися зсуви і виникли підтоплення.

Космічний зонд був розроблений і сконструйований арабськими вченими та інженерами. Він оснащений двома сонячними батареями, багатоканальної камерою з високою роздільною здатністю, а також інфрачервоним та ультрафіолетовим спектрометрами, уточнює BBC.

 

أول عد تنازلي عربي في تاريخ استكشاف الفضاء!

مسبار الأمل ينطلق إلى المريخ حاملاً معه طموحات العرب..#مسبار_الأمل #أول_عد_تنازلي_عربي #العرب_إلى_المريخ pic.twitter.com/pQmQHbNkix

— Hope Mars Mission (@HopeMarsMission) July 19, 2020

Зонд буде вивчати верхні шари атмосфери Марса, а також стежити за зміною клімату, здійснюючи польоти навколо планети. Очікується, що він досягне Марса в лютому 2021 року, коли ОАЕ будуть відзначати 50 років з дня заснування держави.

Читайте також: Польоти на Марс запропонували здійснювати через Венеру

Нагадаємо, NASA завершило проектування космічного апарату Psyche, який займеться вивченням однойменного багатого металами астероїда Психея. Як повідомляється на сайті агентства, фахівці вже готові перейти до процесу складання станції.