UA / RU
Підтримати ZN.ua

NYT: Путін не перетворює Росію в старий СРСР, він робить її ще гіршою

Втікачів з сучасної Росії не зустрічають так, як колись радянських дисидентів, і на це є причини.

Стало звичним сприймати Владіміра Путіна як того, хто повертається до радянських порядків. 

«Тому здавалося цілком природним, що невдовзі після арешту в Росії репортера Wall Street Journal Евана Гершковича, коли я зустрів жінку, яку знав у Москві ще за радянських часів, я поскаржився, що все стає все більш схожим на ті погані старі часи. «Ні, - сказала вона, - все стало ще гірше»», - пише в своїй статті член редакції New York Times, письменник і Пулітцерівський лауреат Сєргєй Шмеман.

Він додає, що його російська знайома виїхала з Москви, як тільки змогла. Тому його вразила її відповідь. Але він чув подібні висловлювання і від інших росіян: тих, хто все ще живе в Росії і хто вже давно переїхав.

«І чим більше я озираюся на свої репортерські дні в радянській і пострадянській Росії, і чим довше тривають жахливі звірства в Україні, тим більше я розумію, що саме вони мають на увазі. У світлі того, що їхня країна заподіяла Україні, важко говорити про росіян як про жертв. Це, власне, може бути однією з головних причин, чому багато порядних росіян вважають, що путінська Росія гірша за радянську державу, загибель якої він оплакує. Вони вважали себе вільними від жахливої тиранії минулого. А Путін не лише відроджує її, але й приносить сором і відчуження російському народу», - пише американський журналіст.

Читайте також: Путін не хоче закінчення війни. Він хоче повернути світ до СРСР – The Guardian

Він зауважує, що СРСР, про який згадують його російські знайомі, це не сталінське пекло, а країна в тому вигляді, в якому вона існувала в свої останні десятиліття. У 1970-х і на початку 1980-х Радянський Союз все ще був репресивною поліцейською державою, яка жорстко контролювала інформацію, мистецтво, підприємництво і майже всі інші людські починання. Рівень репресій був набагато вищий, ніж Путін і його апарат безпеки здатні повторити, враховуючи доступність інтернету і постійну можливість росіян подорожувати за кордон. Жоден старий радянський дисидент не заперечуватиме, що фізична якість життя в Росії набагато вища, ніж у ті спартанські часи.

«Проте роки після Сталіна, а особливо останні десятиліття радянської влади, хоч і були гнітючими, але принаймні, здавалося, рухалися до чогось кращого. Безладний терор сталінської епохи поступився місцем більш скоординованій системі контролю: все ще жорстоко репресивній, але більш передбачуваній і менш свавільній. На зміну високо персоналізованій диктатурі Йосипа Сталіна прийшла більш колегіальна система правління», - пояснює автор.

Старший науковий співробітник Ради з міжнародних відносин Чарльз Купчан сказав, що радянський лідер, ймовірно, не пережив би такого катастрофічного рішення, як вторгнення в Україну.

І коли радянська стара гвардія вимерла у 1980-х роках, з'явилося чітке відчуття змін, які нарешті прийшли з Міхаілом Горбачовим.

Читайте також: Кремль уникає відкритих репресій, бо боїться за стабільність режиму Путіна – ISW

«Ми розрізняємо відкриті і закриті суспільства, але існує також різниця між «відкриттями» і «закриттями». Покоління радянських людей у 1970-1980-х роках жило в закритому суспільстві, яке відкривалося, дізнаючись, що речі, які були неможливими, ставали можливими. Путінський період - це період радикального закриття. Люди втрачають те, що, як вони вважали, нарешті було їм даровано. Відкриття давали надію. Ця ж система породжує безнадію», - сказав болгарський політолог і один з найвідоміших літописців розпаду радянської імперії Іван Крастев.

Путін, можливо, не має тих важелів, які мали його радянські попередники. Комерціалізоване і глобально пов'язане суспільство, яке розвинулося в Росії за три десятиліття після розпаду СРСР, не можна «повернути назад у пляшку». У Путіна також немає утопічної ідеології, яка дозволяла радянським лідерам стверджувати, що вони працюють на благо людства, хоча він і створив своєрідний національний наратив, заснований на російській і радянській історії та міфології, а також на своїй відразі до Заходу. Натомість він створив систему, в якій все: уряд, поліція, законодавча влада, армія, - залежить особисто від нього.

В останні десятиліття радянської влади найпоширенішим звинуваченням, за яким ув'язнювали дисидентів, була «антирадянська агітація і пропаганда». Тобто йшлося про широкий закон, який принаймні чітко вказував на те, що злочин полягав у протидії радянській владі. Але Путін б'є своїх опонентів, використовуючи довільну зброю. Алєксєя Навального умисне отруїли, а Владіміра Кара-Мурзу засудили до 25 років ув'язнення за «державну зраду». 

«Звинувачення Гершковича у шпигунстві цілком могло бути мотивоване роздратуванням через те, що людина з російським походженням наважилася повідомити правду про Росію», - припускає Шмеман.

Після вторгнення в Україну репресії були посилені, що ускладнює оцінку рівня опору війні. Через десять днів після вторгнення поліція заарештувала понад 4600 демонстрантів у Росії, а сотні тисяч російських чоловіків втекли з країни, щоб уникнути мобілізації в армію. Але ті, хто чинить опір, і ті, хто виїжджає, не отримують тієї поваги, з якою зустрічали радянських дисидентів. 

Читайте також: Bloomberg: Чиновники Росії бояться сталінських репресій, які просуває Прігожин

В ті часи неросійські етнічні групи могли ототожнювати радянське ярмо з Росією. Але комуністична ідеологія була універсальною. І росіяни, які виступали проти неї, бачили себе союзниками інших пригноблених національностей, а також Заходу у своїй боротьбі. Росіяни, які приїжджали до Нью-Йорка, Тель-Авіва чи Берліна, відчували себе вільними. А оскільки серед дисидентів було багато письменників, поетів, музикантів і художників, російська культура змогла зіграти важливу роль.

«Правління Путіна і його вторгнення в Україну змінили цю ситуацію. Це війна, яку Росія веде проти України в ім'я російських імперських претензій. І будь-кому чи будь-чому російському: мові, культурі, походженню, - важко повністю уникнути стигматизації. Для свідомих росіян особливо прикро чути, як у спробі знищити Україну Путін використовує антифашистську мову часів Другої світової війни», - пише журналіст.

Вплив очевидний. Російські ресторани переглянули свої меню і борються за те, щоб залишитися відкритими. Водка Stolichnaya пройшла ребрендинг і тепер називається Stoli. На пляшці, випущеній обмеженим тиражем, з'явилася етикетка з синьо-жовтими кольорами України і написом #LIBERATEUKRAINE. Метрополітен-опера в Нью-Йорку звільнила російську примадонну Анну Нетребко за те, що вона не зреклася Путіна. 

Читайте також: Росія прикриває репресії всередині країни "українським тероризмом" — ISW

«Росіяни можуть сказати, що це не мій режим, але вони не можуть сказати, що це не моя нація», - пояснив Крастев.

Ще занадто рано прогнозувати, як закінчиться війна в Україні. Але очевидно те, що Путін в ім'я ефемерної російської величі завдав великої і довготривалої шкоди своєму народу і його культурі.