UA / RU
Підтримати ZN.ua

NYT: «Передова» зброя Росії напхана дуже застарілими деталями

Експерти дослідили уламки найкращих російських ракет, які були запущені по Україні, і пояснили, чому вони не такі вже й «високоточні», як кажуть в Кремлі.

Росія продовжує обстрілювати високоточними керованими ракетами цивільні і військові цілі в Україні. Тож офіцери українських спецслужб спільно з приватними аналітиками зібрали деталі, які залишилися від російської зброї, щоб дізнатися ворожі секрети.

Йдеться про зразки озброєння, які вважаються найкращими у російському арсеналі. І, як виявилося, вони містять дуже технічно відсталі компоненти, - кажуть аналітики, які їх досліджували. Зокрема, це стосується базової системи супутникової навігації, яку також виявляли в інших російських боєприпасах, - пише New York Times.

Висновки аналітиків, які досліджували російську зброю, описані в звіті незалежної британської групи Conflict Armament Research. Документ був опублікований в суботу. Експерти групи намагаються ідентифікувати і відстежити зброю і боєприпаси, які використовуються у війнах по всьому світі. Російські зразки вони вивчили в липні на запрошення українського уряду.

Звіт спростовує наратив Москви про те, що вона змогла відбудувати армію і зробити її знову здатною протистояти арміям ворогів на Заході. Також документ виявив, що зброя, яку Росія використовує для знищення українських великих і малих міст, часто заснована на західних інноваціях. Хоча санкції, запроваджені після російського вторгнення в Крим у 2014 році, повинні були б цьому завадити, зупинивши поставки високотехнологічних розробок, необхідних для розширення російських військових можливостей.

«Ми виявили, що Росія повторно використовує одні і ті ж електронні компоненти в різних видах зброї включно з найновішими крилатими ракетами й ударними гелікоптерами. І ми не очікували, що щось таке побачимо. Російські керовані ракети наповнені неросійськими технологіями і компонентами. А більшість комп’ютерних чіпів, які ми зафіксували, були зроблені в західних країнах після 2014 року», - сказав експерт Conflict Armament Research Демієн Сплітерс.

Читайте також: WP: Україна змусила армію Росії витратити ракети «Калібр» на знищення муляжів HIMARS

Не зрозуміло, як саме Росія отримала всі ці деталі. Сплітерс розпитує виробників напівпровідників, які їхні товари опинилися всередині російської зброї: через законні закупки чи через посередників, які допомогли Москві оминути санкції. Експерти Conflict Armament Research проаналізували те, що залишилося від трьох типів російських крилатих ракет включно з Х-101 і Торнадо-С, які вважаються найновіщими і найбільш передовими російськими розробками. Всі вони містили ідентичні деталі позначені як SN-99. Дослідження показало, що це ресивер супутникової системи навігації. Він грає критичну роль в роботі ракет.

Сплітерс пояснює, що сам факт повторного використання одного і того ж компоненту в різних видах озброєння говорить про дуже обмежені ланцюги поставок Росії. Тому якщо просто заблокувати потік SN-99, це значно сповільнить здатність Москви поповнювати свої запаси керованих ракет.

«Щоб встановити ефективний контроль і подбати, щоб певні речі не потрапляли в російські руки, потрібно спочатку дізнатися, що Росії потрібно і як вона використовує ці деталі. Потім важливо з’ясувати, як вона отримує їх, через які мережі? Хто її постачальники?» - пояснив експерт.

Експерти також виявили серйозну залежність російських інженерів від напівпровідників, виробництвом яких займаються конкретні компанії на Заході. І ці компоненти використовують не лише в боєприпасах, а й в безпілотниках для розвідки, системах зв’язку, авіоніці гелікоптерів і інших військових засобах.

«Росія продовжує повертатися до одних і тих же виробників. Як тільки ви це з’ясуєте, стає легше придушити ці мережі. Дивлячись на комп’ютерні чіпи, які займають одне і те ж положення на різних друкованих платах, можна помітити, що їх виготовили одні і ті ж компанії. Дати виробництва можуть бути різні, але виробник завжди той самий», - сказав Сплітерс.

Читайте також: Сили ППО збили дві ракети РФ у Дніпропетровській та Миколаївській областях

Звіт Conflict Armament Research також вказав на різкі відмінності між передовими видами озброєння Росії і тими, які Україна отримує від США. Воюючі сторони часто вивчають захоплене військове обладнання один одного з розвідувальною метою. Але аналітики кажуть, що були шоковані очевидною байдужістю Росії до того, що її зброю можуть дослідити і скопіювати.

«Рівень російських технологій - це кінець 1990-х або середина 2000-х в кращому випадку. Фактично це еквівалент ігрової консолі Xbox 360. Все здається абсолютно відкритим для кожного, хто захотів би розібрати і збудувати власні копії цих технологій», - сказав підрядник NASA Арсеніо Менендез після оцінки фото уламків російської зброї. Він займається копіюванням керованих елементів озброєння в якості хобі.

У свою чергу, Міноборони США встановило стандарти, які оборонні підрядники повинні виконувати, щоб ворожим країнам було важче збудувати власні версії захоплених видів озброєння. Щоб захистити те, що в Пентагоні називають «критичною програмною інформацією», військові директиви вимагають використовувати технології захисту від втручання, покликані захистити рядки комп’ютерного коду і інструкцій, які кажуть зброї, де знайти ціль. Більшість даних про стандарти Міноборони США засекречені.

«Можна збудувати пастку навколо комп’ютерного чіпа, яка в разі спроби втручання видалить весь вміст», - пояснив Менендез, додавши, що такі засоби захисту використовують в побутових технологіях, наприклад, в пристроях для зчитування банківських карток, щоб захистити операції від шахрайства і викрадення коштів. Російська система навігації нагадує відкриту архітектуру ресиверів GPS. Менендез сказав, що на такі компоненти не накладені федеральні обмеження як на елементи оборонного призначення.

Читайте також: ЗСУ знищили вертоліт Ка-52, дві російські ракети та сім БПЛА

«Компанія інженерів з коледжу електроніки може таке побудувати», - пояснив Менендез.

Він також вказав на «солянку» з деталей, які Росія використовує для побудови своєї високоточної зброї. Це може пояснити, чому російські крилаті ракети не такі вже й точні. Помилки нестандартних GPS-компонентів при обробці супутникових сигналів може призвести до того, що крилата ракета вдарить дуже далеко від своєї цілі. За словами Менендеза, російський підхід до електроніки в зброї такий: «Якщо не можеш розробити все сам, вкради технологію і спробуй зробити з неї, що можеш».