UA / RU
Підтримати ZN.ua

NYT: Обама не зважується вдарити по Сирії без схвалення Конгресу через перспективу атаки на Іран

Американські ЗМІ вважають, що рішення президента США заручитися підтримкою Конгресу у питанні нападу на Сирію було обумовлено тим, що у найближчі три роки Обама планує завдати удару по Ірану.

Газета New York Times розкрила подробиці подій, які призвели минулого тижня до несподіваного рішення президента США Барака Обами щодо "покарання" сирійського режиму: рішення звернутися до Конгресу за отриманням дозволу, який насправді у даному випадку йому не був потрібен.

Помічники Обами, яких було викликано до Овального кабінету у п'ятницю, 30 серпня, о 19:00, були приголомшені тим, що їм сказав президент. Під час запальних суперечок, які тривали близько двох годин, Обама повідомив присутнім, що він змінив свою думку щодо військових дій проти Сирії і тепер хоче отримати схвалення Конгресу.

Обама обґрунтував причини такого рішення, зокрема, відчуттям ізоляції після удару, завданого його ініціативі відмовою від військової інтервенції в Сирію з боку британського парламенту. Але найбільш вагомою причиною було побоювання, що такі дії без згоди Конгресу можуть зменшити шанси Обами на отримання підтримки Конгресу, якщо потім йому буде потрібно схвалення ще однієї військової акції на Близькому Сході на найближчі три роки (ймовірно, щодо Ірану - ред.). Президент США пояснив: якщо напасти на Сирію без схвалення Конгресу, чи підтримає він його наступного разу, коли це йому потрібно буде насправді?

"Він не може приймати подібні рішення незалежно від американської громадськості та Конгресу, - сказав один зі старших помічників президента, присутніх на тій зустрічі. - Як знати, що чекає на нас на Близькому Сході на найближчі три з половиною роки?".

Раніше держсекретар США Джон Керрі заявив, що уряд Америки отримав докази того, що під час хімічної атаки у Дамаску 21 серпня було використано нервово-паралітичну отруйну речовину зарин.

Президент Барак Обама дав чітко зрозуміти, що сирійський президент Башар Асад має бути покараний за "звірячу і жахливу" атаку із застосуванням отруйних речовин.

Обама виніс питання військової операції проти Сирії на схвалення конгресу. Голосування відбудеться 9 вересня.

Як головнокомандувач збройних сил США, Обама може віддати наказ про удар по Сирії і без санкції конгресу, однак він вважає, що дебати з цього питання необхідні і важливі.

Нагадаємо, у результаті хімічної атаки у Східній Гуті - одному з передмість Дамаска - 21 серпня загинули понад 1400 осіб. Вашингтон впевнений, що тільки урядові сили мають можливість здійснити напад такого масштабу.

Сирійська влада називає ці твердження брехнею і покладає відповідальність за застосування отруйних речовин на повстанців.

Інспектори ООН представлять свої остаточні висновки приблизно через два тижні, повідомив дипломатам генеральний секретар ООН Пан Гі Мун. !zn

Читайте також:

Росія вважає, що зарин у Сирії могла застосовувати не влада, а бойовики

В очікуванні удару США по Сирії: сторони мобілізують сили

Дилема війни

США продовжать консультації з іншими країнами з приводу Сирії