UA / RU
Підтримати ZN.ua

NYT: Добрі вчинки — найкращі ліки проти стресу

Чому корисно допомагати іншим?

Коли під час пандемії коронавірусу люди переживають великий рівень стресу, наука пропонує простий та ефективний спосіб зміцнити власне емоційне здоров’я, пише The New York Times.

Щоб допомогти собі, почніть з допомоги іншим, радять експерти.

Більшість наукових досліджень емоційної стійкості — здатності людей «відновлюватися» після труднощів, показали, що відчуття мети та підтримка інших мають значний вплив на самопочуття.

«Є багато доказів того, що одним із найкращих ліків проти тривоги є щедрість та допомога іншим. Найприємніше те, що в кінцевому підсумку турбота про інших приносить користь саме тому, хто допомагає», — сказав психолог Адам Грант.

«Коли ми допомагаємо іншим, наше тіло і розум отримують різносторонню користь. Деякі дослідження були зосереджені на «ейфорії помічника». Вони показують, що волонтерство, пожертвування грошей або навіть просто роздуми про пожертвування можуть вивільняти хімічні речовини в організмі людей, що приносять хороше самопочуття», - додає психолог.

Дослідження також показали, що у волонтерів був нижчий рівень гормону стресу - кортизолу в дні, коли вони допомагали іншим.

Проблема, з якою багато людей зіштовхнулися під час пандемії, полягає в тому, як надати підтримку на відстані. Правила, які вимагають дотримуватися соціальної дистанції, означають, що традиційні способи волонтерської діяльності та допомоги можуть бути неможливими. Хороша новина полягає в тому, що тип підтримки, який може бути корисним як для того, хто надає допомогу, так і для її одержувача, може приходити різним шляхами. Це може включати пожертвування або допомогу у виконанні певної справи. Це може бути навіть простий телефонний дзвінок, порада чи можливість вислухати людину.

Насправді виявилося, що давати поради корисніше, ніж їх отримувати. У серії досліджень з участю 2 274 людей вчені з Університету Пенсільванії та Університету Чикаго виявили, що після того, як учні середньої школи були «наставниками» молодших школярів у навчанні, вони в кінцевому підсумку витрачали більше часу на виконання власних домашніх завдань.

«Ми часто вміємо краще давати поради іншим людям, ніж самим собі. Одна з найкращих речей, які ви можете зробити, — це зателефонувати комусь, хто зіштовхнувся з подібною до вашої проблемою, і поговорити з ним про це. Коли ви говорите з іншими людьми про їхні проблеми, ви знаходите для себе більш мудрі точки зору та рішення», — сказав доктор Грант.

Відчуття відповідальності за інших людей також може допомогти впоратися з різними викликами, які несе життя. Емілі Грінфілд з Університету Рутгерса вивчала поняття, яке називається «відчуття зобов’язань». Його можна «виміряти», опитавши людей, наприклад, про те, чи відчувають вони обов’язок дати гроші другові, який їх потребує, навіть якщо у них самих не вистачає коштів.

Доктор Грінфілд проаналізувала дані, отримані від 849 учасників дослідження, яких запитували про почуття обов’язку.

Як виявилося, люди, що мали вищий рівень почуття обов’язку, тобто вони були готові пожертвувати собою заради інших, — краще справлялися зі своїми життєвими проблемами.

«Ці висновки відповідають ідеї, що орієнтація на допомогу іншим є захисним фактором, особливо важливим для благополуччя людини, яка зіштовхнулася з важкими життєвими обставинами», — додає доктор Грінфілд.

Вона зазначила, що турбота про інших допомагає людям регулювати власні емоції та отримати відчуття контролю.

«Коли ми нагадуємо подрузі, що заходи соціального дистанціювання є тимчасовими, і все негативне мине, ми також, по суті, нагадуємо про це собі і допомагаємо регулювати власні емоції», — сказала вона.

Деякі дослідження показують, що підтримка інших допомагає захистити організм від шкідливих наслідків стресу.

Дослідження із 846 учасниками у ​​Детройті, яке тривало п’ять років, показало, що стресові життєві події сильніше впливають на людей, які рідше допомагають іншим. Згідно з висновками дослідників, допомога іншим частково «стирала» згубні фізичні наслідки стресових переживань.

«Маленькі вчинки важливі. Частково це може бути пов’язано з тим, щоб просто вийти за власні межі та знайти сенс і мету в чомусь більшому», — сказав професор Стівен Саутвік зі Школи медицини Єльського університету.

Дослідження показують, що сильне почуття мети захищає людей від стресу в короткостроковій перспективі і передбачає покращення здоров’я в довгостроковій перспективі, а також знижує ризик передчасної смерті.

Вчені кажуть, що пошук сенсу та мети під час пандемії може бути особливо важливим для учнів та студентів, які були на порозі відкриття свого призначення в житті, але коронавірус зірвав їхні плани.

Ваша мета може полягати в тому, щоб допомогти іншим — тим, хто цього потребує, але це не обов’язково означає вирішувати великі проблеми соціальної структури. Це може бути навіть маленький вчинок, який зробить життя іншої людини приємнішим, резюмує видання.

Читайте також: The Atlantic розповідає, як стати оптимістом

Нам всім знайоме почуття, коли ми знаходимось у важкому становищі, а якщо хтось добиває вас ще більше, це точно не змушує почуватися краще. Це просто робить вас більш розбитим. The Washington Post розповідає про правильні та неправильні способи підтримати людину, яка переживає важкі часи морально чи емоційно.