UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новим прем'єр-міністром Румунії став Міхай Тудосе

Новий глава уряду раніше був міністром економіки Румунії.

У Румунії призначений новий прем'єр-міністр, яким став міністр економіки Міхай Тудосе.

На посаду голови уряду його висунула правляча в країні Соціал-демократична партія, кандидатуру Тудосе затвердив президент, повідомив телеканал Euronews.

Раніше лідер соціал-демократів Румунії Лівіу Драгня заявив, що "якщо все піде добре, і президент затвердить кандидатуру (Тудосе – ред.), то новий уряд може бути затверджено в парламенті до вечора четверга".

Колишній уряд відправили у відставку минулого тижня, у зв'язку з втратою довіри.

Нагадаємо, 1 лютого уряд Румунії прийняв постанову про амністію корупціонерів. Одне з розпоряджень передбачає зняття судимостей з засуджених до умовних термінів. Крім того, амністії підлягають засуджені за корупційні злочини на строк до п'яти років, а також матері неповнолітніх дітей. Згідно однієї з постанов, державний чиновник не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності, якщо нанесений їм збиток не перевищує суму в 50 тисяч євро.

Ініціативи уряду викликали масове невдоволення громадян. В протестах в Бухаресті та інших румунських містах взяли участь сотні тисяч осіб.

Після цього, уряд Румунії прийняв рішення скасувати свою скандальну постанову про декриміналізацію низки корупційних злочинів та амністію для засуджених корупціонерів.