UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий штам коронавірусу "Омікрон" виявлено у Великій Британії та Італії

Країни почали запроваджувати обмеження на поїздки з країн Африки.

У суботу, 27 листопада, Велика Британія підтвердила свої перші два випадки нового штаму COVID-19 Omicron, обидва з яких пов'язані з поїздками з південної частини Африки, та розширила обмеження на поїздки до цього регіону.

"Після нічного секвенування геному Агентство з безпеки охорони здоров'я Великої Британії підтвердило, що у країні було виявлено два випадки COVID-19 з мутаціями, що відповідають B.1.1.529 (Omicron)", - йдеться у заяві уряду.

«Ці два випадки пов'язані між собою, і є посилання на поїздку до південної частини Африки», - йдеться у повідомленні.

За словами офіційних осіб, один випадок був виявлений у центральному англійському місті Ноттінгемі, а інший - у Челмсфорді на схід від Лондона.

Уряд вніс ще чотири африканські країни до свого «червоного списку» подорожей - Малаві, Мозамбік, Замбію та Анголу - починаючи з 4:00 ранку (04:00 за Грінвічем) у неділю.

Читайте також: В Україні виявили понад 14 тисяч нових хворих на коронавірус

Велика Британія раніше заявила, що забороняє поїздки із шести південноафриканських країн через появу Omicron: Південна Африка, Намібія, Лесото, Есватині, Зімбабве та Ботсвана.

Міністерство охорони здоров'я німецької землі Баварія також оголосило про два підтверджені випадки цього варіанту. Ці дві людини в'їхали до Німеччини в аеропорту Мюнхена 24 листопада, до того, як Німеччина визначила Південну Африку як район, який заражений вірусом, і в даний час ізолюються, повідомило міністерство, не вказавши явно, що люди приїхали з Південної Африки.

В Італії Національний інститут охорони здоров'я повідомив, що випадок нового варіанту був виявлений у Мілані у людини, яка приїхала з Мозамбіку.

Чеські органи охорони здоров'я також заявили, що вивчають підозрюваний випадок цього варіанту у людини, яка перебувала у Намібії.

Омікрон, названий Всесвітньою організацією охорони здоров'я "варіантом, що викликає занепокоєння", потенційно заразніший, ніж попередні варіанти захворювання, хоча експерти ще не знають, чи викличе він більш-менш серйозний COVID-19 порівняно з іншими штамами.

Варіант був уперше виявлений у Південній Африці, а відтоді був виявлений у Бельгії, Ботсвані, Ізраїлі та Гонконгу.