UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий штам COVID-19 може призвести до зростання кількості смертей — Bloomberg

Однак, на даний момент немає чітких доказів того, що нова мутація вірусу призводить до більш важкого перебігу хвороби.

Новий штам коронавірусу, який виявили у Великій Британії є більш заразним і, ймовірно, призведе до збільшення кількості госпіталізацій та смертності наступного року згідно з новим дослідженням, пише Bloomberg,

За даними дослідження Центру математичного моделювання інфекційних хвороб Лондонської школи гігієни та тропічної медицини, новий варіант COVID-19 є на 56% більш заразним, ніж інші штами. Однак, на даний момент немає чітких доказів того, що нова мутація вірусу призводить до більш важкого перебігу хвороби. Більша кількість смертей буде спричинена саме тим, що новий штам є більш заразним, саме тому кількість інфікованих різко зросте, що призведе і до зростання кількості смертей.

Раніше уряд Великої Британії заявляв, що мутований варіант є на 70% більш заразним, ніж інші наявні штами. Крім того, новий штам має майже два десятки мутацій, які можуть впливати на білки, які продукуються коронавірусом, заявив головний науковий радник уряду Великої Британії Патрік Валанс.

Це викликало занепокоєння, що тести, методи лікування та вакцини, які нещодавно отримали схвалення, можуть бути менш ефективними проти нового штаму хвороби, хоча європейський регулятор охорони здоров’я заявив, що мутований варіант коронавірусу, швидше за все, не надто відрізняється від попередніх, і наявні мутації не повинні різко зменшити ефективність вакцин від Pfizer Inc. та BioNTech SE.

Окрім Британії, інші країни, включаючи Австралію, Данію та Сінгапур, також виявили цей штам вірусу.

Закриття сполучення з Британією навряд чи дозволить зупинити поширення нового варіанту коронавірусу. Також у дослідженні йдеться, що програма масової вакцинації повинна бути  прискорена, щоб стримати поширення нового штаму COVID-19.

Читайте також: В Італії встановлена ​​рекордна смертність від коронавірусу серед країн ЄС

У середині грудня британський уряд повідомив про поширення в країні нового штаму коронавірусу.

Нова версія вірусу на 70% заразніша за «традиційний» варіянт. Потрапляючи до організму, вірус розмножується активніше, створюючи більше власних копій для «захоплення» нових клітин, при цьому йому вдається обходити захист імунної системи.

Підтверджених даних про те, що мутація може викликати більш важкий перебіг хвороби або збільшує смертність серед пацієнтів, на сьогодні немає. Крім того, новий штам залишається вразливим для вакцини.

Докладніше про те, що вже відомо про новий штам, читайте в матеріалі ZN.UA «Новий штам коронавірусу: що відомо».