UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий президент Ірану склав присягу під скандування “Смерть Америці й Ізраїлю”

Водночас він пообіцяв прагнути до конструктивної взаємодії зі світом.

Новий президент Ірану Масуд Пезешкіан у вівторок, 30 липня, склав присягу, пообіцявши поліпшити зв'язки зі світом і послабити обмеження соціальних свобод у власній країні. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: Росія, Китай та Іран є головними загрозами для Європи — розвідка Чехії

“Ми будемо прагнути до конструктивної та ефективної взаємодії зі світом, заснованої на гідності, мудрості та доцільності”, - заявив Пезешкіан на засіданні парламенту, де були присутні іноземні високопосадовці.

Перемога на президентських виборах відносно поміркованого політика посилила надії на відлигу у відносинах Ірану із Заходом.

Але Пезешкіан вступає на посаду під час ескалації напруженості на Близькому Сході через протистояння Ізраїлю з ХАМАС у Секторі Гази й союзником Ірану “Хезболлою” в Лівані.

Іран, який підтримує групи, що вважають себе “віссю опору” Ізраїлю й впливу США на Близькому Сході, звинуватив Штати у підтримці того, що Тегеран називає злочинами Ізраїлю в Газі.

“Ті, хто постачає зброю, яка вбиває дітей, не можуть вчити мусульман гуманності”, - заявив Пезешкіан, поки лунали вигуки “Смерть Америці” і “Смерть Ізраїлю”.

На церемонії були присутні лідери палестинських союзників Ірану - ХАМАС та “Ісламського джихаду”, а також високопоставлені представники підтримуваного Тегераном єменського руху хуситів і ліванської “Хезболли”.

Пезешкіан замінить на посаді жорстко налаштованого Ебрагіма Раїсі, який загинув у травні в авіакатастрофі.

Верховний лідер Ірану Алі Хаменеї, як найвища влада в країні, має вирішальне слово в усіх державних справах, включаючи зовнішню і ядерну політику. Він також повинен затверджувати кандидатури, які пропонуватиме Пезешкіан на ключові посади в уряді.

Окрім посилення тиску з боку Заходу через швидкий розвиток ядерної програми Тегерана, перед Пезешкіаном стоїть складне завдання звільнити Іран від руйнівних американських санкцій, відновлених після того, як Вашингтон вийшов із ядерної угоди.

Непрямі переговори між Іраном і США щодо відновлення ядерної угоди зайшли в глухий кут з 2022 року, обидві сторони звинувачують одна одну в необґрунтованих вимогах.

“Мій уряд ніколи не піддасться залякуванням і тиску... Тиск і санкції не працюють... І з іранським народом слід говорити з повагою”,  - заявив Пезешкіан.

Читайте також: Іран прагне підірвати позицію Трампа напередодні виборів — представники розвідки США

Пезешкіан обіцяв просувати прагматичну зовнішню політику, послабити напруженість у переговорах Ірану з великими державами й поліпшити перспективи соціальної лібералізації та політичного плюралізму.

Однак багато іранців скептично ставляться до його здатності виконати свої передвиборчі обіцянки, оскільки саме верховний лідер Алі Хаменеї, а не президент, має найвищу владу в Ірані.

Те, як перемога Пезешкіана вплине на відносини Ірану з Україною, Росією й Заходом та чи варто очікувати радикальних змін в іранському суспільстві, аналізував Ігор Семиволос.