UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нова прем'єрка Сполученого Королівства Ліз Трасс обіцяє знизити податки

А також планує обмежити рахунки за електроенергію, які для багатьох можуть виявитися непосильними.

Виступаючи з дебютною промовою біля свого нового будинку на Даунінг-стріт,нова прем'єр-міністерка Великої Британії Ліз Трасс заявила, що знизить податки для стимулювання економічного зростання, зміцнить Національну службу охорони здоров'я і "візьметься за руки" для вирішення енергетичної кризи. Очікується, що вона оприлюднить свої енергетичні плани у четвер, повідомляє AP NEWS.

За повідомленнями ЗМІ, Трас планує обмежити рахунки за електроенергію. Вартість цього кроку для платників податків може коштувати 100 мільярдів фунтів стерлінгів ($116 мільярдів).

"Нас не повинні лякати проблеми, з якими ми стикаємося", - сказала Трасс у своїй першій промові як прем'єр-міністр. — Яким би сильним не був шторм, я знаю, що британський народ сильніший».

Ліз Трасс, ставши прем'єр-міністром Великобританії, відразу ж зіткнулася з величезними завданнями, що стоять перед нею: стримування стрімкого зростання цін, стимулювання економіки, реформування національної системи охорони здоров'я, обтяженої довгими чергами та нестачею персоналу.

Вона також зіткнулася з необхідністю вирішувати питання, пов'язані з енергетичною кризою, викликаною вторгненням Росії в Україну, яка загрожує підняти рахунки за електроенергію до недоступного рівня, закрити підприємства та залишити найбідніших людей країни тремтіти від холоду у своїх будинках.

47-річна Трас вступила на посаду в замку Балморал у Шотландії, коли королева Єлизавета II офіційно попросила її сформувати новий уряд під час ретельно відрежисованої церемонії, продиктованої багатовіковими традиціями. Вперше за 70-річне правління королеви передача влади відбулася у Балморалі, а не у Букінгемському палаці в Лондоні.

Трас - третя жінка-прем'єр-міністр Великобританії - швидко взялася за формування свого кабінету. Вона назвала членів команди кращих співробітників, різноманітних за статтю та етнічною приналежністю, але відданих їй та її політиці вільного ринку.

Зокрема, Квазі Квартенг став першим чорношкірим головою казначейства Великобританії, а Тереза Коффі першою жінкою-заступником прем'єр-міністра.

Серед інших призначень – Джеймс Клеверлі на посаді міністра закордонних справ та Сюелл Браверман на посаді міністра внутрішніх справ.

Президент США Джо Байден, який тісно співпрацював із Джонсоном у протистоянні вторгненню Росії до України, поспішив привітати Трус.

"Я з нетерпінням чекаю на поглиблення особливих відносин між нашими країнами та тісної співпраці у вирішенні глобальних проблем, включаючи постійну підтримку України, яка захищається від російської агресії", - написав він у Твіттері.

Трас стала прем'єр-міністром через день після того, як правляча Консервативна партія обрала її своїм лідером на виборах, де єдиними виборцями були 172 000 членів партії, які сплачували внески.

Як лідер партії Трас автоматично стала прем'єр-міністром без необхідності проведення загальних виборів, оскільки консерватори, як і раніше, мають більшість законодавців у Палаті громад. Але як національний лідер, обраний менш як 0,5% дорослого населення Великобританії, Трас перебуває під тиском необхідності показати швидкі результати.