UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий прем'єр Киргизстану, якого звільнили з колонії, закликав своїх прихильників розблокувати будинок уряду

Близько тисячі людей цілодобово перебувають біля будинку уряду Киргизстану.

Новопризначений прем'єр-міністр Киргизстану Садир Жапаров, чию кандидатуру підтримав Жогорку Кенеш - парламент країни, - закликав прихильників припинити мітинг біля будинку уряду і розійтися, щоб не допустити провокацій.

Близько тисячі прихильників Жапарова цілодобово перебувають біля будинку уряду Киргизстану.

Жапаров розповів про переговори з лідерами партій, які в координаційну раду опозиції Киргизстану. Він говорив Омурбєком Бабанова з партії "Республіка", Теміром Сарієвим з "АкШумкар" та Омурбєком Тєкєбаєвим з "Ата-Мекен".

Садир Жапаров з 2018 року відбував 11-річне покарання за звинуваченням у захопленні заручника. У ніч на 6 жовтня 2020 року прихильники опозиції звільнили його з колонії.

Жапаров - лідер партії "Мекенчіл" (Патріот). Він двічі був депутатом Жогорку Кенеш від створеної колишнім президентом Киргизстану Курманбеком Бакієвим партії "Ак жол" (Світлий шлях).

Читайте також: У Киргизстані "втратили" президента і прем'єра. Їх місцеперебування невідоме

Після оголошення попередніх підсумків виборів до парламенту Киргизстану кілька опозиційних партій заявили про невизнання результатів через масові порушення і фальсифікації під час виборчого процесу.

Увечері 5 жовтня на площі Ала-Тоо в Бішкеку зібрались близько п'яти тисяч незгодних із результатами виборів до парламенту. Акції протесту відбулися в містах Нарін і Талас.

Мітинги переросли в зіткнення із силовиками та штурм «Білого дому» - будівлі, в якій розташовуються Адміністрація президента і парламент Киргизстану. На сьогодні будівлю розгромлено і випалено пожежею, в результаті протестів постраждала 1 тисяча осіб (поранені є як серед силовиків, так і серед протестувальників), ще одна людина загинула.

6 жовтня ЦВК визнала недійсними підсумки виборів парламенту Киргизстану.