UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий оборонний альянс США, Британії та Австралії відображає зростання загрози Китаю — The Economist 

Однак альянс AUKUS тягне за собою низку проблем.

Наразі шість країн світу - Америка, Велика Британія, Китай, Франція, Індія та Росія мають атомні підводні човни. Австралія отримала шанс стати сьомою країною. У спільному виступі лідери Америки, Великої Британії та Австралії - Джо Байден, Борис Джонсон і Скотт Моррісон, оголосили про посилене тристороннє партнерство у сфері безпеки під назвою AUKUS. Першою ініціативою стане співпраця у наданні Австралії атомних підводних човнів. Пакт, який буде офіційно підписаний у Вашингтоні наступного тижня, відображає спільну стурбованість країн зростаючою силою Китаю та прагнення Америки посилити військовий потенціал своїх партнерів, пише The Economist.

Альянс AUKUS охоплюватиме дипломатичне співробітництво, безпеку та оборонну співпрацю в Індо-Тихоокеанському регіоні. Він включає спільну роботу над кіберможливостями, штучним інтелектом, квантовими технологіями та «додатковими підводними можливостями», такими як підводні датчики. І все ж найпривабливішим елементом є співпраця щодо обороноздатності протягом десятиліть.

Австралія раніше підписала контракт на суму 90 мільярдів доларів з французькою компанією Naval Group на будівництво десятка сучасних підводних човнів, але розчарувалася через те, що фірма не інвестувала достатньо коштів у місцевих постачальників. Зараз ця угода розривається.

Натомість вона отримає атомні підводні човни, а її партнерами стануть Америка та Велика Британія, які впродовж десятиліть експлуатували такі судна.

«Ми будемо використовувати досвід США та Великої Британії, спираючись на підводні програми двох країн, щоб ввести в експлуатацію австралійський потенціал якнайшвидше», - пообіцяла спільна заява.

Придбання атомних підводних човнів значно зміцнило б флот Австралії. Вони більші і дорожчі, але також швидші і можуть залишатися під водою набагато довше. Нові човни забезпечать «справжню силу», вважає Малькольм Девіс з Австралійського інституту стратегічної політики (ASPI).

«Це те, що нам потрібно для стримування та реагування на виклики Народно-визвольної армії Китаю», - додає він.

Відносини Австралії з Китаєм стають все більш напруженими. Минулого року Китай запровадив заборону на різні австралійські товари у відповідь на заклики Австралії розслідувати походження коронавірусу.

Нове партнерство також настає у сприятливий час для Байдена. Його рішення про вихід США з Афганістану та подальший крах афганського уряду викликали занепокоєння багатьох союзників щодо надійності Америки. Теоретично це виведення було частиною більш широкої переорієнтації американських дипломатичних та військових ресурсів на Азію. На практиці багато союзників поставилися до цього скептично.

«Підходу адміністрації Байдена до Індо-Тихоокеанського регіону не вистачало зосередженості» ,- каже Ешлі Тауншенд з Сіднейського університету.

Вона додає, що готовність Байдена поділитися високорозвиненою оборонною технологією – це те, що США рідко роблять.

«Це відкриває більш стратегічний підхід до колективної оборони», - зазначає вона.

24 вересня Байден також планує провести першу в історії особисту зустріч лідерів нового дипломатичного блоку, що включає Америку, Австралію, Японію та Індію.

Проте ядерне співробітництво між Америкою, Австралією та Великою Британією має свої проблеми.

«Американському флоту на даний момент також не вистачає підводних човнів, і ситуація може погіршитися, перш ніж стане краще», - говорить аналітик Філ Вейр.

Нарощування додаткового потенціалу для підтримки нового оборонного партнерства займе роки.

У спільній заяві лідерів йдеться, що «початкова фаза визначення масштабу співробітництва» триватиме 18 місяців. У 2017 році колишній міністр оборони Австралії Маріс Пейн визнала, що створення «суверенного» атомного флоту займе щонайменше десятиліття».

Ядерна енергетика також має ширші стратегічні наслідки. Хоча договір про нерозповсюдження ядерної зброї забороняє підписантам, які не мають ядерного озброєння, створювати бомби, він може дозволити їм вилучити ядерний матеріал з-під офіційного міжнародного нагляду, якщо мова йде про підводний човен. Збагачений уран на підводних човнах такий самий, як і у бомбі.

Незважаючи на те, що Австралія навряд чи захоче самостійно створювати ядерну бомбу, адже відмовилася від пошуків ядерної зброї ще в 1973 році, інші країни, зацікавлені у ядерній зброї,  можуть зробити підводний човен зручним шляхом для отримання ядерного матеріалу. Бразилія працює над власною ядерною підводною підстанцією, яку вона сподівається ввести в експлуатацію в 2030-х роках. Іран в минулому грався з цією ідеєю. Південна Корея, яка цього тижня випробовувала балістичну ракету, також буде уважно стежити, резюмує видання.

Читайте також: «Культ особистості» Сі Цзіньпіна небезпечний для Китаю — FT

Сполучені Штати уклали новий безпековий союз із Великою Британією і Австралією. На сучасній «шаховій» дошці для гри в ґо головні геополітичні гравці — США й КНР — уже почали розставляти камінчики. Головна цінність на такій дошці — пункти перетину ліній, тобто національних інтересів. Напередодні прямих контактів Джо Байдена та Сі Цзіньпіна кожна зі сторін прагне продемонструвати свою несамотність. Один камінчик на дошці вразливий, його неважко оточити й вивести з гри, захопивши відразу чималу територію. Поруч мають бути друзі, й ось за них теж розгортається справжня боротьба. Про нинішню геополітику союзів і альянсів читайте у статті Сергія Корсунського «Протистояння США і Китаю: хто збере більше союзників та партнерів?».