UA / RU
Підтримати ZN.ua

Новий міністр оборони РФ: як зміниться політика міністерства і як це вплине на війну

Експерти вважають, що витрати РФ на оборону зростуть.

У своїй останній публічній появі в якості міністра оборони Росії в четвер Сергій Шойгу віддав честь Владіміру Путіну на вершині мавзолею Леніна на Красній площі, одягнений у прикрашену медалямиформу генерал-майора, .

Призначений його наступником у неділю Андрєй Бєлоусов зроблений з іншого тіста, пише Financial Times. Економіст із радянською освітою, Бєлоусов жодного дня не служив в армії, однак служив Путіну, виконуючи різні ролі цивільного радника з економіки.

На думку людей, які знають обох посадовців, а також російських аналітиків, те, що Путін несподівано призначив Бєлоусова керувати міністерством оборони, свідчить про те, що він  хоче серйозних змін у питанні  свого вторгнення в Україну.

Читайте також: Путін призначив Шойгу секретарем Радбезу РФ

За їх словами, призначення Бєлоусова — прихильника державницької промислової політики та технократа без власної владної бази — вказує на те, що Путін хоче щільніше контролювати рекордні витрати Росії на оборону в 10,8 трлн.

«Він абсолютно не зіпсований. І це буде дуже відрізнятися від того, що ми маємо зараз у міністерстві оборони. Шойгу і всі, хто його оточував, були справді комерсантами», – розповіла людина, яка десятиліттями знайома з Путіним і Бєлоусовим.

Співрозмовник також зазначив, що Бєлоусов не претендуватиме на те, щоб керувати армією в якості генерала, йому нецікаві медалі. Натомість він є трудоголіком і технократом.

«Він дуже чесний, і Путін його дуже добре знає», – додав він.

Син видатного радянського економіста, перед тим, як приєднатися до уряду в 1999 році, Бєлоусов працював в наукових колах.  Далі він обіймав посаду міністра економічного розвитку, економічного радника Путіна, а нещодавно – першого віце-прем’єр-міністра.

Упродовж цього часу Бєлоусов послідовно виступав за сильну роль держави в економіці та за стимулювання її зростання через державні інвестиції, низькі відсоткові ставки та м’яку фіскальну і кредитну політику.

Це часто суперечило принципам інших топ-технократів: голови центрального банку Ельвіри Набіулліної та міністра фінансів Антона Сілуанова, чиї агресивні монетарна та фіскальна політика допомогли Росії витримати західні санкції.

«Бєлоусов серед тих, хто вважає державу основним рушієм усього — і, водночас, він аналізував ті самі дані, що й ми, на відміну від більшості інших продержавних економістів, які просто жонглювали абстракціями», — розповів Костянтин Сонін, економіст і професор Чиказького університету.

За словами Соніна, який перебуває в розшуку російського уряду за критику Кремля і знає Бєлоусова понад 20 років, Бєлоусов прийшов на державну службу в якості макроекономіста.

У міру зростання свого статусу Бєлоусов став відомим прихильником політики оподаткування несподіваних доходів експортерів російських товарів, зокрема металургійної промисловості, і контролю над капіталом.

«Він не дурний. У нього математичний склад розуму, але менталітет досить радянський. У нього таке дурне уявлення про справедливість. Якщо хтось заробляє багато грошей, то ви повинні їх забрати. На мій смак це трохи схоже на Китай», – сказав колишній високопоставлений чиновник Кремля.

Багато хто в патріотичній спільноті «Z-блогерів» і прокремлівських військових кореспондентів державних ЗМІ, які регулярно вказують на корупцію та звинувачують у багатьох невдачах Росії на фронті погане управління, привітав звістку про призначення Бєлоусова. Вихваляючи його економічні знання, вони представляли його як фігуру, яка очистить Міноборони.

«Бєлоусов проведе перевірку всього фінансово-економічного блоку Міноборони. Він у цьому більш ніж добре розбирається. Професійний економіст вищого рівня і державник», — написав російський військовий блогер Юрій Котенок у соцмережі Telegram.

Костянтин Малофєєв, православний олігарх, який підтримує добровольчі загони, що воюють в Україні, вважає, що державницькі погляди Бєлоусова означають, що Кремль матиме більше успіхів у виробництві зброї для війни в Україні.

«Оборонний сектор стане абсолютним пріоритетом усієї державної політики. Як має бути. А при правильному плануванні, яке підтримує наш новий міністр оборони, у нас будуть і пушки, і масло», – написав Малофєєв.

Хоча Шойгу й зберіг посаду після принизливих невдач на полі бою, останнім часом він зазнав значного тиску через корупційні скандали в сфері оборонних закупівель.

Минулого тижня російські служби безпеки заарештували одного з його найближчих помічників —заступника міністра Тімура Іванова, за звинуваченнями в корупції , що свідчило про те, що дні Шойгу на цій посаді злічені.

Олександра Прокопенко, колишня поадовиця центрального банку, вважає, що призначення Бєлоусова означає, що уряд і міністерство оборони будуть більш тісно координувати витрати.

«При Шойгу виглядало так, що Сергій Кужегетович [Шойгу] просто зайшов до кабінету міністрів і вийшов з готівкою. Бєлоусов буде іншим. Але військові витрати можуть зрости, а не зменшитися. Він є відомим прихильником ролі промисловості в економіці, тому виступатиме за накачування економіки готівкою через оборонний сектор», – сказала Прокопенко.

Про те, що та хто стоїть за  кадровими перестановками у РФ після так званих «виборів Путіна» пише Володимир Кравченко у статті «Путін виграв вибори Путіна. Що далі?» на ZN.UA.