UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нові санкції проти режиму Лукашенка набудуть чинності впродовж тижня — МЗС Литви

Якщо нові санкції не спрацюють, їх розширять.

У списку санкцій щодо Білорусі, який у понеділок обговорять міністри закордонних справ країн Євросоюзу, первинно перебувають близько 30 суб'єктів. Після їх затвердження санкції набудуть чинності впродовж тижня, повідомив у понеділок вранці заступник міністра закордонних справ Литви Арнолдас Пранцкявічюс.

В інтерв'ю радіостанції LRT заступник міністра нагадав, що санкції проти режиму Аляксандра Лукашенка лише розширюватимуться, особливо за такої тактики поведінки.

"Звичайно, за кожним рішенням знову доведеться домовлятися, проте немає сумнівів у тому, що є загроза запровадження ширших, важливіших санкцій, які могли б впливати і на економіку Білорусі, і на її доступ до фінансових ринків, і це є додатковим заходом тиску на білоруський режим", - цитує Пранцкявічюса агентство «Інтерфакс-Україна».

Він зазначив, що на ефективність санкцій вказує і той факт, що іракські та турецькі авіаліній ухвалили рішення скасувати рейси до Мінська або перестати продавати квитки до Білорусі для іракців та єменців.

Читайте також: Мігрантів у Білорусь і «вагнерівців» у Сирію возить одна авіакомпанія – InformNapalm

Міністри закордонних справ країн Євросоюзу зберуться на зустріч у понеділок, 15 листопада, для вирішення питання нових санкцій проти Білорусі у відповідь на підбурювання міграційної кризи на кордоні з Польщею, Литвою та Латвією. Під санкції мають потрапити авіаперевізники, турагентства, посадовці, пов'язані з доставкою мігрантів до Білорусі, заявив напередодні засідання головний координатор зовнішньої політики ЄС Жозеп Боррель.

Раніше прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Польща, у зв'язку із загостренням ситуації на кордоні Польщі та Білорусі,   обговорює з Литвою та Латвією питання безпеки східного флангу Альянсу в рамках 4 статті Північноантлантичного договору.

Про те, що відбувається на кордоні і як Польща вирішуватиме міграційну кризу, читайте у статті Олександра Шевченка «Лукашенко проти Європи: кривава гра на витривалість».