UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нова Зеландія без розголосу приєдналася до антиросійських санкцій - ЗМІ

Місцеві банки Нової Зеландії слідом за австралійськими закрили кореспондентські рахунки низки російських держбанків із санкційного списку.

Нова Зеландія без розголосу приєдналася до антиросійських санкцій у фінансовій сфері, пише "Коммерсант".

Серед тих банків, які потрапили під закриття рахунків держбанків РФ, - Газпромбанк і Внешекономбанк.

Експерти вважають, що проблема не в політичній волі Нової Зеландії, а в побоюванні банкірів: у більшості випадків місцеві банки є дочірніми структурами австралійських.

Джерело газети в одному з тих, що опинилися під санкціями держбанків розповів, що вони відчувають складнощі на австралійському і новозеландському ринках. "Серйозно посилені вимоги до чистоти операцій, а у низці випадків контрагенти і зовсім закрили коррахунки російських фінансових інститутів. Наші банки змушені проводити операції з валютами цих країн через посередників", - пояснив співрозмовник.

Проблеми, за його словами, виникли ще влітку, коли уряд Австралії розширив санкції (зараз в чорних списках 113 росіян і 32 юридичні особи).

"Ще гірша ситуація стала восени після чергової хвилі санкцій, коли, зокрема, був обмежений доступ держбанків на австралійський ринок капіталу", - додав співрозмовник, зазначивши, що аналогічні заходи прийняли і банки з Нової Зеландії, яка офіційно до санкцій не приєднувалася.

Читайте також: Норвегія покладається на санкції проти РФ, а не на військову допомогу Україні

Австралія посилила санкції проти Росії: уряд країни 1 вересня прийняло рішення розширити їх дія на сфери оборони, фінансів та нафтогазової промисловості РФ.