UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нова влада Грузії звинуватила Саакашвілі в створенні системи масового терору

В Грузії розгорається новий скандал. Виявлено тайники, в яких колишні чиновники нібито зберігали зброю, наркотики, а також відеозаписи насильства над опонентами.

Міністр оборони Грузії Іраклій Аласанія у четвер, 20 червня, назвав масовим терором і садизмом факти тортур і насильства, які відображені на відеозаписах, виявлених у підземних схованках у регіоні Самегрело - Земо Сванеті, зазначивши, що відповідальний за це в тому числі і президент країни Михайло Саакашвілі.

МВС Грузії стверджує, що схованки були створені високопоставленими чиновниками міністерства при попередніх владах, і в них знаходилася велика кількість зброї, наркотиків, а також архів даних про опозиційно налаштованих осіб, арешт яких планувався в разі перемоги пропрезидентської партії "Єдиний національний рух" на парламентських виборах 2012 року. Крім того, були знайдені відео з тортурами та сексуальним насильством щодо людей з боку представників правоохоронних органів.

"Необхідно, щоб в якості показового прикладу був засуджений весь цей процес, інституції, які були створені в останні роки в нашій країні. По-моєму, це важливо не тільки для грузинського суспільства, але і всього людства. Важливо, щоб всі знали, як формувалися інститути такого масового садизму, щоб у майбутньому і грузинське та інші товариства змогли здійснити превенцію подібного масового насильства", - заявив журналістам Аласанія.

Разом з тим, глава грузинського оборонного відомства підкреслив, що "природно, це політична відповідальність не тільки Вано Мерабішвілі (екс-глава МВС), але і президента, що в країні були створені інститути такого масового терору і садизму".

Напередодні глава МВС Іраклій Гарібашвілі повідомив, що в справі затримано дев'ять осіб. Пізніше МВС розповсюдило заяву, в якій сказано, що за звинуваченням у незаконному зберіганні і придбанні зброї, незаконному позбавленні волі і тортурах затримані троє діючих співробітників головного крайового управління внутрішніх справ Самегрело - Земо Сванеті, а також колишній співробітник. Крім цього, затримано громадянина, який безпосередньо здійснює сексуальне насильство.

Крім того, була встановлена винність у цій же кримінальній справі колишніх високопоставлених чиновників МВС - Мегиса Кардава, Кохти Кодуа і Давида Чагинава.

До цього часу слідчі дії проводяться щодо шести осіб, серед яких діючий співробітник міністерства оборони, двоє колишніх співробітників військової поліції регіону Самегрело - Земо Сванеті і двоє колишніх представників МВС - екс-начальник Зугдидської поліції і рядовий працівник. !zn

Читайте також:

По стопах України: у Грузії можуть виникнути проблеми з асоціацією з ЄС через політичні переслідування

Саакашвілі відмовився допомагати "антидержавному" розслідуванні війни з Росією

Генпрокуратура Грузії готує допит Саакашвілі в "абсолютно новій справі"

У Грузії відео тортур ув'язнених викликало масові протести і відставки в уряді