UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нова теорія змови набирає популярність. Що таке QAnon

Кількість послідовників нової теорії змови QAnon зростає щодня. Її вплив уже вийшов за межі США та поширюється по всьому світу

QAnon назвали однією з найбільших екстремістських мереж в Сполучених Штатах. Це нова теорія змови, яка почалася як твердження, що президент США Трамп (і спецпрокурор Роберт Мюллер) "рятували світ від педофілів-людожерів". Вона почала поширюватися з сайту 4chan. Тепер теорія змови потрапила в мейнстрім і добралася до мам і гуру здорового способу життя в Instagram, пише видання VOX.

Повідомляється, що групу очолює так званий інсайдер Трампа, який робить анонімні публікації в Інтернеті. Послідовники QAnon вірять багатьох речей, але всі вони зводяться до центрального меседжу: Трамп контролює все. Теорію підтримали як і президент США, так і багато американських політиків. Але зараз теорію змови сильно критикують у всьому інтернеті.

Теорія змови вже зібрала мільйони відданих послідовників на Facebook, Twitter і YouTube - технологічних гігантів, які практично не реагували на QAnon. Ця теорія також є одним з основних драйверів в дезінформації, зокрема, про вибори 2020 року. Конгресмени засудили рух на Капітолійському пагорбі, заявивши, що багато ще належить зробити для вирішення модерації.

Facebook оголосила в жовтні, що заборонить групу QAnon на платформі, проте зараз неясно, наскільки добре соціальна мережа буде забезпечувати дотримання своїх же нових правил. Деякі групи із захисту громадянських прав стверджують, що дії Facebook компрометує свободу слова; урядові установи, тим часом, показали, що QAnon пов'язана з насильством в реальному світі.

Алгоритми соціальних мереж, такі як Facebook, роблять контент, пов'язаний з QAnon, легко доступним для людей, які є відданими послідовниками або просто закікавленими.

Телеканал Al Jazeera називає QAnon праворадикальним рухом.

Багато спостерігачів вважають цю теорію змови божевільною містифікацією або навіть культом, який запевняє, що високопоставлений анонімний чиновник під псевдонімом Q розкриває в інтернет-постах секретну інформацію про канібальську, сатанинської кабалі акторів, які займаються торгівлею дітьми. Деякі з послідовників вважають, що змовники витягують хімічні речовини з крові дітей, щоб продовжити життя.

Але це тільки ядро теорії змови, яка поширюється і передбачає подальші змови.

Історія та охоплення

Особистість Q, імовірно, називається так, оскільки особи, в яких є дозвіл на в'їзд до Міністерства енергетики, можуть переглядати секретну інформацію. Передбачається, що Q є громадянином США.

У першому після від 2017 анонімний користувач звинуватив лібералів різних мастей в причетності до змови, в тому числі колишнього президента Барака Обаму, колишнього держсекретаря Хілларі Клінтон і фінансиста Джорджа Сороса, звинувачуючи їх в антисемітизмі. У пості йшлося про те, що в змові беруть участь також знаменитості та представники медіа.

Інші пости ще більш загадкові - там стверджується, що Трампа завербували, щоб він балотувався в президенти США у 2016 році для того, щоб зупинити "сатанинську торгівлю людьми".

Але QAnon не обмежується "сатанинською кабалою ліберальних еліт". Вона об'єднала різні теорії змови, такі як НЛО, Зона 51.

Наприклад, деякі послідовники вважають, що Джон Кеннеді-молодший, син колишнього президента Джона Кеннеді, інсценував власну смерть в 1999 році та саме він і є Q.

Кеннеді загинув в авіакатастрофі, після вбивств як його батька в 1963 році, так і його дядька Роберта Кеннеді в 1968 році під час його передвиборчої кампанії. Всі ці смерті були великими подіями в американській політиці. Навколо цих подій розвинулися інші відомі теорії змови.

Теорія, рух або культ?

На думку дослідників, QAnon та його складна мережа змов швидко шириться Європою.

"Ми є свідками адаптації цих теорій в ЄС, навіть на місцевому рівні. Теорія зливається з уже існуючими змовами та групами", - йдеться в липневому доповіді NewsGuard.

Редактор NewsGuard Чин Лаббе сказав AFP, що «QAnon продовжує рости в геометричній прогресії» по всій Європі.

У той час як багато хто називає QAnon теорією змови, а деякі його прихильники називають це рухом, спостерігачі все частіше називають це «культом» за адаптивність, вплив на те, як люди розглядають реальність, а також за почуття єдності серед послідовників.

"Культ" чи ні, але принаймні 24 кандидата в Конгрес публічно підтримують теорію, а Трамп хвалить її послідовників.