UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нова порція викриттів від Сноудена: Німеччина передавала дані спецслужбам США

Спецслужби Німеччини повідомляли Агентству Національної Безпеки США відомості, зібрані на таємному військовому об'єкті у Баварії.

Спецслужби Німеччини посилали величезну кількість секретних даних Агентству Національної Безпеки США. Про це повідомив колишній співробітник американської розвідки Едвард Сноуден. Згідно з його інформацією, до вересня 2004 року на південний схід від Мюнхена розташовувався спеціальний пункт спостереження, на якому проходили службу агенти АНБ.

За офіційними даними, база була закрита у 2004 році, а на її території облаштували пункт перехоплення супутникових та радіосигналів, розмістивши там замість американських спецагентів експертів зі зв'язку і телекомунікацій збройних сил ФРН.

Згідно з документами, оприлюдненими Сноуденом, об'єкт під Мюнхеном насправді використовується Федеральною розвідувальною службою Німеччини, співпрацює з АНБ. За інформацією колишнього співробітника ЦРУ, агенти спецслужб США продовжують відвідувати базу.

Раніше Німеччина заявила про скасування деяких давніх угод зі США і Великобританією, які з 1968 року дозволяли їм вести стеження на німецькій території. Після початку низки викриттів Едварда Сноудена офіційні представники Німеччини заявили, що ці угоди не застосовувалися після возз'єднання країни у 1990 році.

Нагадаємо, колишній співробітник ЦРУ Сноуден втік зі США після публікації секретних документів про стеження американських спецслужб. Згідно з цими документами, американські агенти прослуховували телефони представництва ЄС.

У середині червня 2013 року Сноуден втік до Гонконга, потім прилетів в аеропорт "Шереметьєво". Оскільки його паспорт був анульований, він не міг залишити транзитну зону аеропорту. У середині липня екс-співробітник ЦРУ відправив офіційний запит до ФМС Росії про надання йому тимчасового притулку. 1 серпня Сноуден отримав притулок у Росії на рік. !zn

Читайте також:

Едвард Сноуден отримав притулок у Росії

США намагалися отримати паролі користувачів великих інтернет-компаній

Конгрес США вирішив не обмежувати скандальні програми американських спецслужб зі збору даних

Українська влада намагалася отримати від Google персональну інформацію користувачів