UA / RU
Підтримати ZN.ua

Норвегія і Китай відновили дипломатичні відносини

дипломатичні відносини Норвегії і Китаю були "заморожені" після того, як Нобелівський комітет в Осло присудив премію миру китайському правозахиснику Лю Сяобо.

Норвегія заявила про нормалізацію політичних і дипломатичних відносин з Китаєм після з "заморозки" в 2010 році, повідомили в міністерстві закордонних справ країни сьогодні, 19 грудня.

"З 2010 року ситуація була складною. Нормалізація відносин є результатом довгих і кропітких дипломатичних зусиль на багатьох рівнях з метою відновлення довіри між нашими країнами", - сказав глава МЗС Норвегії Берге Бренде, передає DW.

Бренде зазначив, що під час візиту в Пекін йому вдалося зачепити проблему можливого відновлення переговорів про створення ЗВТ, а також повноцінного відновлення норвезького експорту в Китай і співпраці з широкого кола питань, включаючи угоди по клімату і взаємодію в Арктиці.

Нагадаємо, що дипломатичні відносини між Норвегією і Китаєм були "заморожені" в 2010 році після того, як розташований у норвезькій столиці Нобелівський комітет оголосив про присудження премії миру китайському правозахиснику Лю Сяобо.