UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нинішня фаза війни Ізраїлю в Газі може завершитися через кілька тижнів – CNN

У США заявляють, що Ізраїль має більше турбувати про цивільних.  

Нинішня фаза масштабної наземної операції Ізраїлю в південній частині Сектора Гази триватиме ще кілька тижнів до початку січня. Потім, імовірно, ЦАХАЛ перейде до більш локалізованої стратегії знищення бойовиків і лідерів угрупування ХАМАС.

Про це пише CNN із посиланням на анонімних високопоставлених чиновників адміністрації США.

Як вказує видання, США рішуче попередили Ізраїль у «жорстких» і «прямих» розмовах, що ЦАХАЛ не може повторювати руйнівну тактику, яку використовували на півночі. Армія повинна зробити більше, щоб обмежити жертви серед цивільного населення.

Читайте також: У Білому домі назвали своє бачення щодо постконфліктної Гази

«США дали зрозуміти Ізраїлю, що оскільки світова громадськість все більше виступає проти його наземної операції, в результаті якої загинули тисячі цивільних осіб, час, який Ізраїль має для продовження операції в її нинішньому вигляді і збереження значущої міжнародної підтримки, швидко спливає», - зазначають джерела.

Виступаючи на Форумі національної оборони імені Рейгана на вихідних, міністр оборони Ллойд Остін заявив, що підтримка Ізраїлю з боку США «не підлягає обговоренню», але, за його словами, Ізраїль ризикує замінити «тактичну перемогу на стратегічну поразку», якщо не зробить більше для запобігання загибелі цивільного населення.

Читайте також: Тільки ЦАХАЛ повинен роззброїти Газу – Нетаньягу

Відсутність розуміння стратегічної перспективи виходу з поточної палестино-ізраїльської кризи поряд із масштабами гуманітарної катастрофи залишаються головними чинниками, що викликають занепокоєння не лише у Вашингтоні, а й в усієї світової спільноти. Точної відповіді на запитання: «що далі?» не має ніхто. Але перші підсумки підвести вже можна.

Це робить В’ячеслав Ліхачов в статті «Війна в Газі: чотири висновки з операції  Ізраїлю «Сталеві мечі».