UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німецькі історики звинувачують політичну партію Шольца в задобрюванні Росії — FT

Неоднозначна позиція соціал-демократів щодо Москви через війну в Україні створює проблеми для канцлера.

Провідні німецькі історики засудили канцлера Олафа Шольца за позицію його партії щодо вторгнення Росії в Україну, поглиблюючи суперечку щодо закликів лівих сил до переговорів з Москвою. Вони звинувачують лідерів партії в тому, що вони ризикують зробити "фатальну" помилку, умиротворивши "агресивну війну Росії проти України", повідомляє Financial Times.

"Політика Соціал-демократичної партії щодо Росії є повільною, нестабільною і фактично помилковою", — йдеться у відкритому листі до канцлера, підписаному п'ятьма істориками. 

Читайте також: Було помилкою думати, що Німеччина змінилася — The Telegraph

Серед істориків — Генріх Август Вінклер, один з найавторитетніших академіків країни, член СДПН понад 60 років. Четверо інших підписантів листа також є членами партії.

Неоднозначна позиція партії щодо Москви більш ніж через два роки після повномасштабного вторгнення Росії в Україну стає проблемою для Шольца, який пообіцяв підтримувати Київ стільки, скільки знадобиться. Канцлер опинився в політичній ізоляції, намагаючись збалансувати погляди потужного пацифістського крила своєї партії з обіцянкою Zeitenwende, або "поворотного моменту" в політиці безпеки, який перекреслить десятиліття недоінвестування у військову сферу і дипломатичних компромісів з Москвою.

Читайте також: Рівень життя в Німеччині різко впав після вторгнення Росії в Україну — The Guardian

У листі, який сьогодні 28 березня опублікували багато німецьких газет, йдеться про те, що СДПН не враховує уроки історії й не усвідомлює реальності нинішніх подій в Росії, попри вмовляння союзників Берліна, таких як США і Польща. Обидва партнери Шольца по коаліції, Зелені та Вільні демократи, все частіше критикують СДПН за "м'яку поведінку" — напруженість зросла після нещодавніх дебатів щодо постачання крилатих ракет Taurus в Україну.

Раніше цього місяця Рольф Мютценіх, парламентський лідер СДПН, підняв ставки у своїй промові в Бундестазі, в якій закликав розглянути питання про те, як покласти край війні. А Міхаель Рот, один з найвідоміших зовнішньополітичних експертів СДПН, цього тижня заявив, що йде з політики через ставлення його партії до Росії. Представники СДПН гнівно відреагували на зростаючу критику, хоча поки що немає жодних ознак того, що ліве крило партії пом'якшує свою позицію.