UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина звинувачує Росію і Китай в затягуванні санкцій проти Північної Кореї

КНДР намагаються викрити в порушенні поставок імпортної нафти.

У вівторок Німеччина звинуватила Росію і Китай в тому, що вони не дозволяють комітету Ради Безпеки ООН визначити, чи порушила Північна Корея обмеження ООН на імпорт очищеної нафти ізольованою азіатською державою.

Рада Безпеки посилила санкції відносно Північної Кореї з 2006 року, прагнучи обмежити фінансування ядерної та ракетної програм Пхеньяна. У 2017 році він ввів обмеження на імпорт очищеної нафти в розмірі 500 000 барелів на рік, передає Reuters.

Китай і Росія - єдині країни, які повідомили комітет Ради Безпеки з санкцій проти Північної Кореї про експорт очищеної нафти в Пхеньян, але вони зробили це в тоннах, а не в баррелях, і комітет не зміг узгодити коефіцієнт перерахунку.

«Не дивлячись на численні спроби - це питання стоїть на порядку денному не менше трьох років - досягти угоди за коефіцієнтом конверсії, Росія і Китай гальмують цей процес», - заявив голова комітету з санкцій посол Німеччини в ООН Крістоф Хойсген.

«Хоча це питання не повинно бути складним для вирішення, стало ясно, що обидві делегації політизують цю тему», - сказав Хойсген, піднявши питання за зачиненими дверима на офіційному засіданні Ради Безпеки.

Представництва Росії і Китаю при ООН не відразу відповіли на запит про коментар.

Читайте також: Нафта Brent дорожчає на тлі підсумків президентських виборів в США

Протягом останніх трьох років Сполучені Штати і десятки союзників звинувачували Північну Корею в порушенні паливної угоди за рахунок незаконного імпорту і закликали до негайного припинення всіх поставок. Однак Росія і Китай неодноразово перешкоджали тому, щоб комітет із санкцій зробив таку заяву.

Місія Північної Кореї при ООН в Нью-Йорку не відповіла на звинувачення.

Раніше повідомлялося про те, що вартість нафти знизилася на тлі зростання числа випадків захворювання коронавірусів.