UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина змінить конституцію з метою створення оборонного фонду у розмірі $110 млрд

Ці гроші дозволять країні виконати завдання НАТО щодо щорічного витрачання 2% свого економічного виробництва на оборону.

Німеччина погодилася внести зміни до своєї конституції, щоб дозволити створити спеціальний оборонний фонд у розмірі 100 млрд. євро (107,35 млрд. доларів США), запропонований після вторгнення Росії в Україну, повідомило в неділю міністерство фінансів Німеччини.

Правоцентристська опозиція Німеччини та правляча коаліція з лівоцентристськими соціал-демократами (СДПН), Зеленими та вільними демократами (СвДП) заявили, що досягли необхідної більшості у дві третини голосів, щоб звільнити оборонний фонд від конституційного боргового гальма, передає Reuters.

Відповідно до джерел, знайомих із цим питанням, переговори вели лідер ВДП Крістіан Лінднер, міністр оборони СДПН Крістін Ламбрехт, лідер зелених Анналена Бербок та віце-президент опозиції Матіас Міддельберг.

Ці гроші будуть використані протягом кількох років для збільшення регулярного оборонного бюджету Німеччини приблизно на 50 мільярдів євро і дозволять країні виконати завдання НАТО щодо щорічного витрачання 2% свого економічного виробництва на оборону.

Нагадаємо, на думку історика Тімоті Снайдера, Німеччина має порвати з “колоніальним підходом” до України й стати на правильний бік у війні проти фашизму.