UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина запропонує країнам Євросоюзу укласти "антишпигунський пакт"

Черговий шпигунський скандал вибухнув після того, як стало відомо, що Агентство національної безпеки США незаконно перехоплювало приватні телефонні переговори десятків тисяч громадян Франції та Німеччини.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель має намір винести на обговорення 28 держав-членів Євросоюзу "антишпигунський пакт", передає Reuters. Офіційний представник уряду ФРН підтвердив, що Меркель внесла відповідну пропозицію під час зустрічі глав європейських держав в Брюсселі. За словами учасників заходу, чиї імена не розголошуються, європейські лідери позитивно поставилися до ініціативи прем'єр-міністра.

Німеччина і Франція мають намір домогтися укладення аналогічних угод з США. 24 жовтня Меркель виступила з вимогою, щоб договір про заборону шпигунської діяльності з Вашингтоном був підписаний вже до кінця поточного року, підкресливши, що чекає від президента США Барака Обами не тільки вибачень, але і конкретних дій.

Черговий шпигунський скандал вибухнув після того, як стало відомо, що Агентство національної безпеки США незаконно перехоплювало приватні телефонні переговори десятків тисяч громадян Франції, а також прослуховувало мобільний телефон самої Меркель. Глави зовнішньої і внутрішньої розвідки ФРН мають намір відвідати США, щоб обговорити наслідки скандалу. !zn

Читайте також:

МЗС Франції викликало посла США після публікації в ЗМІ про прослуховування

Обама запевнив Олланда, що розвідка США перестане прослуховувати телефони у Франції

Обама запевнив Меркель, що спецслужби США не прослуховували її мобільний телефон

Колишній шеф французької розвідки зізнався в шпигунстві за американцями