UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина заблокувала передачу танків власного виробництва Україні з боку Іспанії — Spiegel

Уряд ФРН не хоче порушувати негласну домовленість з іншими західними союзниками.

Уряд ФРН заблокував ініціативу Іспанії надіслати Україні танки німецького виробництва через неформальну домовленість із західними союзниками. Про це пише видання Spiegel.

За інформацією джерела, офіційний Берлін висловився проти передачі Україні 40 танків Leopard 2, які хотіла надіслати Києву іспанська сторона. Німецькі чиновники не захотіли брати на себе ризик і ставати першою країною НАТО, яка надала ЗСУ бойові танки. 

Отримавши від уряду Німеччини відмову, Мадрид різко змінив свою позицію. Наразі сторони обговорюють можливість передачі Україні 10 одиниць Leopard 2, але навіть у разі досягнення консенсусу нашим Збройним силам доведеться чекати на них щонайменше кілька місяців. Це пов’язано з тим, що німецькі танки потребують ретельного огляду і ремонту, оскільки були вироблені ще на початку 90-х років.

Читайте також: Ці розмови марні: президент Польщі розкритикував дзвінки Шольца та Макрона Путіну

Раніше посол України в Берліні Андрій Мельник розповів, коли Україна отримає гаубиці та зенітні установки від Німеччини.

Україна є складовою нової світової архітектури безпеки — Pax Ucraina, яка вибудувалась не завдяки, а всупереч колективним намаганням. Її зачаття відбулось, напевне, у день, коли одна з найбільших країн Європи добровільно позбулася свого ядерного арсеналу. Її кінець міг би настати десь наприкінці лютого 2022 року, повністю спустошивши світ, відомий нам сьогодні як «Західний». Які наслідки для Європи мала б поразка України у протистоянні російській агресії, розмірковує Дмитро Наталуха в статті «Український мир» — сім головних загроз війни з Росією».