UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина вперше після 1945-го готова відкинути пацифізм, щоб боротися з ІД - WSJ

Німеччина хоче допомогти Франції боротися з бойовиками "Ісламської держави" в Сирії.

Німецькі парламентарі готуються відмовитися від позиції країни – пацифізму – і схвалити на наступному тижні інтервенцію проти джихадистів в Сирії, пише видання The Wall Street Journal.

Німеччина планує направити військовий корабель і розвідувальні літаки, щоб підтримати боротьбу проти ІД у Сирії. Високопоставлений урядовець прокоментував таке рішення виданню, сказавши, що "атаки в Парижі змусили одного з найменш мілітаристських держав Європи переглянути свою позицію".

Звичайно, плани про військову участь Німеччини (про що йшлося на зустрічі канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента Франції Франсуа Олланда в Парижі) не відразу будуть втілені в життя. "Але вони виходять далеко за рамки поточних зусиль країни у боротьбі з "Ісламською державою", - пише автор.

"Уряд Німеччини сьогодні домовився про складні, але важливі і необхідні кроків", - каже міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Лайен журналістам після зустрічі з законодавцями партій правлячої коаліції.

Уряд Німеччини, як очікується, офіційно попросить схвалення парламенту на наступному тижні, щоб допомогти Франції боротися з ІД. Це допомога буде стосується обміном розвідданих, дозаправки літаків, супутникового спостереження, повідомили чиновники.

Конституція Німеччини вимагає затвердження парламентом будь-яких військових місій за кордоном. Широка правляча коаліція Меркель контролює близько 80% місць у парламенті, у зв'язку з чим можна бути впевненими схвалення резолюції.

"Німеччина, яка взяла в значній мірі пацифістську позицію з моменту закінчення Другої світової війни, неохоче втручалася в конфлікт у Сирії досі. Крок Меркель в минулому році - відправка зброї і військових інструкторів для підтримки курдських бойовиків, що борються з "Ісламським державою" на півночі Іраку - розглядався як певна "межа"", - говориться в статті.

У той же час, підкреслює видання, атаки в Парижі, здається, вразили частину німецької публіки, що змусило переглянути антивоєнне ставлення країни.

Читайте також: Глава МЗС Франції закликав почати наземну операцію в Сирії

Увечері 26 листопада уряд Німеччини офіційно оголосив про намір брати участь в військової операції проти терористичного угрупування "Ісламська держава".

Напередодні в Москві проходили переговори між президентом Франції Франсуа Олландом і президентом Російської Федерації Володимиром Путіним. Французький лідер звернувся до Путіна з закликом до створення "великої коаліції" проти ІД.

25 листопада парламент Франції продовжив військово-повітряну операцію в Сирії.

23 листопада в передмісті Парижа було виявлено пояс з вибухівкою, схожий на ті, які застосовували під час терактів 13 листопада.

Увечері 13 листопада Париж потрясла серія терористичних актів. В результаті терористичної атаки загинули 129 осіб, понад 350 отримали поранення. Відповідальність за теракти взяли на себе терористи угруповання "Ісламська держава".