UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина висилає російського дипломата, якого запідозрили у шпигунстві

Німецькі спецслужби викрили співробітника російської служби зовнішньої розвідки, який працював під прикриттям.

Співробітника консульства в Мюнхені було оголошено "персоною нон грата". За словами джерел, ця людина була акредитована як дипломат – фактично вона була головним співробітником російської служби зовнішньої розвідки СЗР, повідомляє Spiegel.

Раніше Генпрокуратура Німеччини звинуватила російського громадянина через підозри у шпигунстві та оголосила персоною нон грата.

За даними слідства, до затримання Ільнур Н. працював науковцем однієї з науково-технічних кафедр університету в Баварії.

Раніше повідомлялося, що росіянину дали довічне за вбивство чеченця в Берліні. Вбивця міг бути агентом ГРУ РФ. Убитий був польовим командиром часів Чеченської війни, якого Росія називала "ісламістським терористом".

Нагадаємо, 23 серпня 2019 року в берлінському районі Моабіт трьома пострілами було вбито 40-річного Торніке К. (мав кілька псевдонімів: Зелімхан Хангошвілі, Зело Дишані). Громадянин Грузії чеченського походження, польовий командир часів Чеченської війни, якого Росія називала "ісламістським терористом".

Німецька поліція затримала вбивцю Хангошвілі того ж дня. Після цього Німеччина оголосила про висилку двох співробітників посольства РФ, заявивши про те, що Росія не надала достатнього сприяння у розслідуванні злочину. А німецька прокуратура наголосила: багато фактів говорять про те, що вбивство було виконане на замовлення російської влади.

Розслідування Bellingcat, The Insider та SPIEGEL показало, що вбивство Хангошвілі організував підрозділ ФСБ "Вимпел". Журналісти-розслідувачі припустили, що Хангошвілі міг бути фігурантом ширшого списку чеченців, які воювали проти Росії, яких Кремль "засудив" до страти. Російська влада звинувачує їх у терористичній діяльності, не надаючи при цьому доказів причетності до якогось теракту або до ісламістського підпілля.