UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина відмовилася заморожувати активи "прихильників Гюлена" на вимогу Туреччини

Влада країни не побачили у вимогах Туреччини правових підстав.

Німеччина відхилила запит турецької властди з вимогою заморозити активи прихильників опозиційного ісламського проповідника Фетхуллаха Гюлена, які проживають в країні, повідомляє Der Spiegel.

У Туреччині Гюлена підозрюють у спробі організації державного перевороту в 2016 році. Туреччина вимагала від Німеччини заморозити рахунки 80 осіб, яких підозрюють у зв'язках з проповідником.

Проте влада Німеччини відмовила у задоволенні вимог турецьких колег, оскільки не побачила у них правових підстав, зазначає "РБК-Україна".

Нагадаємо, міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель заявив про зміну зовнішньополітичного курсу ФРН по відношенню до Туреччини. Це рішення прийнято у зв'язку з арештами німецьких журналістів і правозахисників. За словами Габріеля, відносини з Туреччиною "неможливо розвивати як раніше".

У березні цього року розгорівся дипломатичний скандал між Гаагою та Берліном з одного боку та Анкарою з іншого, пов'язаний із тим, що уряди Нідерландів і Німеччини заборонили членам турецького уряду проводити політичну агітацію серед громадян Туреччини, які мешкають на території країн, напередодні референдуму про розширення повноважень турецького президента.

Після відмови трьох німецьких міст проводити заходи з передвиборними виступами турецьких міністрів, президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив про те, що методи німецької влади "нічим не відрізняються від нацистських", чим викликав обурення офіційного Берліна.