UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина, Угорщина та Італія патрулюватимуть повітряний простір країн Балтії

Вони замінять бельгійські, французькі та іспанські екіпажі, які контролювали регіон з квітня

З понеділка, 1 серпня, італійські, угорські та німецькі винищувачі будуть упродовж кількох місяців контролювати повітряний простір країн Балтії. Про це сказано у повідомленні країн НАТО.

У повідомленні сказано, що чотири угорські винищувачі JAS-39 і близько вісімдесяти осіб керуватимуть місією з авіабази Шяуляй в Литві. Чотири німецькі літаки Eurofighter вилетять з Емарі в Естонії. До них приєднаються італійські винищувачі Eurofighter, які базуються в польському Мальборку.

«Повітряна поліція НАТО є яскравим прикладом солідарності Альянсу в дії, – сказала речниця НАТО Оана Лунгеску. – У той час, коли європейська безпека була фундаментально змінена війною Росії проти України, винищувачі НАТО цілодобово готові захищати повітряний простір союзників. Ми завжди пильні».

Читайте також: Кораблі НАТО увійшли в порти Естонії

Нові контингенти замінили бельгійські, французькі та іспанські підрозділи, які патрулювали регіон з квітня. Союзники по черзі охороняли небо над Естонією, Латвією та Литвою після того, як вони приєдналися до НАТО в 2004 році, оскільки ці три країни не мають власних винищувачів. Після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року НАТО ще більше посилила повітряне патрулювання в східній частині Альянсу за допомогою додаткових літаків.

Літаки швидкого реагування НАТО готові злетіти протягом декількох хвилин, щоб перехопити будь-який літак, який може загрожувати повітряному простору Альянсу.

Читайте також: У вересні Чехія почне патрулювати повітряний простір Словаччини

Нагадаємо, підрозділи британської, американської та фінської армій проводять навчання на території Фінляндії, тоді як Гельсінкі продовжує підготовку до вступу до НАТО.