UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина скасувала переговори щодо Brexit на саміті послів ЄС — The Guardian

Відсутність прогресу в переговорах є наближенням Британії до «Brexit без угоди».

Німеччина прийняла рішення скасувати плани щодо обговорення питання Brexit на зустрічі дипломатів, яка відбудеться наступного тижня. Причиною цього стало те, що в обговоренні Brexit не буде «жодної потреби», адже «ніякого відчутного прогресу» в діалозі між Британією та ЄС не було досягнуто, пише британська газета The Guardian.

Деякі представники ЄС вважають, що уряд Великої Британії розглядає можливість того, що країна може завершити процес виходу з Європейського союзу без укладання необхідної угоди, адже так званий «перехідний період» закінчується 31 грудня. В такому разі влада Британії може покласти провину саме на Брюссель, якщо переговори стосовно Brexit все-таки будуть зірвані.

Німеччина, яка наразі взяла на себе «лідерство» в ЄС, планувала обговорити Brexit на зустрічі європейських дипломатів 2 вересня, однак, несподівано змінила всі «плани», оскільки в переговорах Європейського Союзу та Британії не було жодного прогресу до цього часу.

Таке рішення Німеччини викликало бурхливе обговорення, адже лідерка країни Ангела Меркель повинна була стати однією з «учасників угоди», яка б визначила майбутні відносини між ЄС та Британією.

Минулого тижня канцлер Німеччини зустрілася з президентом Франції Емманюелем Макроном в офіційній резиденції французького лідера, обговоривши з ним майбутні відносини ЄС та Британії після Brexit.

Пізніше, лідери Німеччини та Франції зробили схожі заяви, закликаючи Британію до «конкретики» в діалозі з ЄС.

Протягом останніх місяців французько-німецьке співробітництво набуло нових масштабів, особливо після того, коли країни «переглянули» питання Brexit.

Британія може остаточно завершити процес виходу з ЄС, але ризикує отримати «Brexit без угоди».

Вилучення Brexit з порядку денного на зустрічі дипломатів наступного тижня свідчить про «поглиблення песимізму» в Брюсселі.

Відсутність необхідного прогресу в переговорах є наближенням до «Brexit без угоди».

Багато-хто недооцінює те, наскільки «похмурими є настрої» у переговорній групі від ЄС, тому укладання досить «складного» юридичного договору між Європейським Союзом та Британією знаходиться під «загрозою».

Деякі представники ЄС вважають, що Велика Британія «повністю змарнувала літо», а уряд країни і прем’єр-міністр Борис Джонсон навіть «не розуміють, як працюють переговори», не докладаючи необхідних зусиль для досягнення угоди.

Минулого тижня один з головних учасників переговорів з боку ЄС Мішель Барньє заявив про те, що здивований діями Великої Британії, адже країна просто «витрачає дорогоцінний час».

Якщо Brexit завершиться для Британії без угоди, країна ризикує зіштовхнутися з подорожчанням або навіть дефіцитом деяких товарів, адже Сполучене Королівство буде змушене вийти з Єдиного ринку та Митного союзу ЄС.

Британські урядовці, своєю чергою, звинувачують саме ЄС у «сповільненні прогресу», адже угода має бути вигідною для обох сторін.

Британія готова розпочати детальне обговорення угоди і сподівається, що Європейський Союз займе таку ж позицію. Борис Джонсон, своєю чергою, має повну довіру до «британської переговорної групи», резюмує газета.

Читайте також: Британія намагається зупинити потік нелегальних мігрантів — Reuters

Раніше повідомлялося, що Британія висуває ЄС "неможливі вимоги" по обміну даних Європолу.