UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина після виборів: погляд песимістів і оптимістів - The Economist

У всякому разі, німецьку політику чекає неспокійний, але цікавий період.

Щоб зрозуміти, якою буде Німеччина після парламентських виборів, варто спочатку визначитися з тим, з якої точки зору подивитися на країну: оптимістичної чи песимістичної.

Про це сьогодні пише видання The Economist, підбиваючи підсумки результатів голосування, яке відбулося у минулі вихідні.

Німеччина песимістів

Праворадикальна партія "Альтернатива для Німеччини", яка включає справжніх неонацистів, отримає 93 місця в Бундестазі. В Саксонії вона навіть може здобути першість, де гілку політичної сили очолює чоловік, який виступав проти "змішання народів" і німецького "культу вини за Голокост". Потрапивши в Бундестаг, партія отримає ресурси і впливовість. Сотні її депутатів будуть озвучувати свої ідеї під скляним куполом будівлі Рейхстагу, а також ходити на політичні ток-шоу, розповсюджуючи свої погляди і здобуваючи нових прихильників. З часом "Альтернатива для Німеччини" може навіть увійти в правлячу коаліцію на рівні федеральної землі.

А тим часом, дві головні партії, які зберігали центристську репутацію Німеччини роками - ХДС/ХСС і Соціал-демократична партія Німеччини - здобули найменше голосів за період з Другої світової війни. В СДПН відкинули створення нової "великої коаліції" з ослабленою Ангелою Меркель. Тож канцлеру доведеться домовлятися про партнерство з правоцентристами з "Вільної демократичної партії" і енвіроменталістами "Зеленими", які впродовж минулих кількох тижнів те й робили, що стискали горлянки один одного.

Баварська ХСС, схоже, завершила передвиборче перемир'я і тепер невдоволена більше, ніж будь-коли, втративши близько чверті своїх виборців перед важливими для неї місцевими виборами у Баварії. Це означає, що Меркель доведеться зміцнити свій "правий" фланг. А тим часом, поява представника євроскептичної "Вільної демократичної партії" у міністерстві фінансів може закрити вікно для оптимістичних розмов про франко-німецький союз в ЄС.

Німеччина вступила в новий період політичної нестабільності і опинилася в точці, в якій інші проблеми почнуть збільшуати. Потужне автомобільне виробництво переживає кризу. Іфраструктура зношується. Вимоги до Німеччини відігравати більшу роль у міжнародній безпеці зростають. Робота над інтеграцією мільйона біженців тільки-тільки почалася. Чорні хмари насуваються на країну.

Німеччина оптимістів

Німеччина вчинила великодушно, прийшявши понад мільйон біженців за два роки. Вочевидь, варто було чекати непростої реакції, зважаючи на те, як Меркель ухвалила це рішення: в останній момент без широкого громадського обговорення. Тим часом, вона зробила значні, але виправдані помилки під час виборчої кампанії. Всі заяви на тему моральності замість складних дебатів були інтелектуальними лінощами. Вона недооцінила розбірливість виборців і заплатила за це, хоча успішність її роботи була не на багато гіршою, ніж у попередні два періоди на чолі уряду.

У всякому разі те, що "Альтернатива для Німеччини" здобула 13% голосів, хоча перед виборами їй віщували 15%, стало індикатором більш широкої історії. Підйом маленьких партій вказує на неспокій виборців після 12 років правління Меркель, 8 з яких функціонувала широка коаліція з СДПН. З багатьох точок зору, нова політична фрагментація - це нормальна відповідь стомленому і заяложеному політичному істеблішменту.

Результат може вдихнути нове життя в німецьку демократію. СДПН повертається в опозицію, де змагальність Мартіна Шульца мине сама собою, а модернізаційна енергія нових політиків, таких як Мануела Швейсіг, може підготувати партію до виборів у 2021 році, коли ера Меркель добіжить кінця. А тим часом, хаотична і роздроблена всередині "Альтернатива для Німеччини" втратить свою привабливість і блиск.

Що ж стосується нової фрагментованої коаліції, то вона може розбудити сонний німецький консенсус. "Зелені" просувають прогрес, підтримуючи перехід на електромобілі і відновлювані джерела енергії, в той час як вільні демократи наполягають на скороченні бюрократії і переході на електронне адміністрування. Багато розбіжностей у поглядах "Зелених" і вільних демократів під час виборчої кампанії були перебільшеними. Втім, невелика доза конфліктності у новому уряді може піти на користь країні, а не навпаки.

Видання підсумовує, що правда, звісно, десь посередині між поглядом на Німеччину оптимістів і песимістів. Але хто з них ближчий до неї? Щоб це зрозуміти, знадобиться певний час.

Нагадаємо, блок партій Християнсько-демократичний союз і Християнсько-соціальний союз (ХДС/ХСС) на чолі з Ангелою Меркель вже традиційно виграв вибори в Німеччині, які проходили 24 вересня, хоча і показав значно гірший результат, ніж чотири роки тому. На другому місці-Соціал-демократична партія з 20,5% голосів, а права "Альтернатива для Німеччини" вперше пройшла в Бундестаг, набравши 12,6% голосів.

Після оголошення попередніх результатів парламентських виборів Соціал-демократична партія Німеччини вирішила не вступати в коаліцію з християнськими демократами. "СДПН йде в опозицію", - повідомив їхній лідер Мартін Шульц.

А канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила про те, що новий кабінет міністрів Німеччини почне роботу до Різдва, навіть незважаючи на складні переговори при формуванні майбутньої правлячої коаліції.