UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина наступного року очолить військові сили НАТО найвищого рівня готовності

Об'єднані оперативно-тактичні сили Альянсу дуже високого рівня готовності (VJTF) були створені в 2014 році.

З 1 січня 2023 року Німеччина очолить військові сили НАТО найвищого рівня готовності. Про це повідомляє пресслужба Альянсу. 

Об'єднані оперативно-тактичні сили НАТО дуже високого рівня готовності (VJTF) були створені в 2014 році на основі зміцнених Сил реагування НАТО після незаконної анексії Криму Росією і криз на Близькому Сході.

Німеччина візьме на себе керівництво силами після Франції, яка очолювала їх у 2022 році. У відповідь на повномасштабне вторгнення Росії в Україну в лютому цього року НАТО розгорнуло елементи VJTF в Румунії для виконання першої в історії підрозділу місії з колективної оборони.

«Німеччина є важливим членом Альянсу, і ми вдячні Німеччині за те, що вона очолить VJTF у 2023 році. Оскільки незаконна війна Росії проти України продовжує загрожувати миру і безпеці в Європі, не повинно бути жодних сумнівів щодо рішучості НАТО захищати і обороняти кожен дюйм території Альянсу. VJTF є силами першого реагування НАТО і ключовим елементом нашої колективної оборони. Лідерство Німеччини є потужним проявом її відданості і можливостей», - сказала речниця НАТО Оана Лунгеску.  

Читайте також: Тисячна французька армія з ракетними установками перебазувалась до кордону України і Румунії

VJTF є елементом найвищої готовності Сил реагування НАТО. Керівництво і членство в VJTF щорічно ротуються між країнами Альянсу. У 2023 році сухопутні сили VJTF налічуватимуть близько 11 500 тисяч військовослужбовців, ядром яких буде 37-а панцергренадерська бригада. Загалом свій внесок зроблять дев'ять країн НАТО (Бельгія, Чехія, Латвія, Литва, Люксембург, Німеччина, Нідерланди, Норвегія, Словенія та Чехія). Серед основних підрозділів - німецький 393-й танковий батальйон, 345-й артилерійський батальйон, 131-й транспортний батальйон і 30-й транспортно-штурмовий полк.